Erik, Alexandra
8 °C
18 °C

Bajban a zöldkártyát igénylők, Trump nem engedi őket az USA-ba

2020.04.22. 07:17
Donald Trump amerikai elnök kedden részletezte a bevándorlás átmeneti felfüggesztésére vonatkozó döntését, és azt mondta, hogy 60 napra függeszti fel a bevándorlási kérelmeket, és a felfüggesztés csakis a zöldkártyát igénylőket érinti. Azokat nem érinti, akik idénymunkára érkeznek (vagy érkeznének) az Egyesült Államokba.

A 60 nap eltelte után az elnöki rendeletet felülvizsgálja, és az érvényét akár meg is hosszabbíthatja – mondta Trump, hozzátéve, hogy a rendelet szövege még készül, és szerdán írja alá. Trump a rendelet gazdasági hatásaira helyezte a hangsúlyt, szerinte ez a döntés az amerikai dolgozókat védelmezi, számolt be az elnöki sajtótájékoztatóról az MTI.

„Az Egyesült Államoknak először az amerikai dolgozókról kell gondoskodnia” – mondta Trump, és azt is, hogy az országban jelenleg amerikaiak milliói maradtak munka nélkül a járvány miatt. „Helytelen és igazságtalan lenne, ha a vírus miatt elbocsátott amerikaiak helyett külföldről beözönlő bevándorlókat vennének fel.”

A járványhelyzetről szólva Trump leszögezte: „Látom a fényt az alagút végén, sőt, rengeteg fényt látok az alagút végén.” Megismételte korábbi álláspontját, amely szerint az amerikaiak aggódnak, és mielőbb szeretnének visszatérni a munkába. „Pénzt akarnak keresni, gondoskodni akarnak a családjukról” – jelentette ki. Arra is kitért, hogy körülbelül 20 tagállam – ahol az amerikai lakosság  40 százaléka él – már arra készül, hogy a biztonságra ügyelve ismét beindítsa a gazdaságát.

Ezek a fontos dolgok hangzottak még el a sajtótájékoztatón:

  • Az elnök dicsérte a percekkel a sajtókonferencia előtt a szenátusban egyhangúlag elfogadott 484 milliárd dolláros gazdasági csomagtervet, amelyből a kisvállalkozásokat, a farmereket és az állattenyésztőket, továbbá a kórházakat is segítik majd.
  • Példátlanul nagy összeget: 25 milliárd dollárt különítettek el vírustesztek finanszírozására.
  • Mnuchin pénzügyminiszter azt mondta, hogy azok a vállalatok, amelyeknek volt pénz a kaszájukban és igénybe vették a kisvállalkozásoknak nyújtott állami segítséget, vissza kell majd fizetniük a pénzt. „A kormányzati szándék nem a jó likviditással és jelentős erőforrásokkal rendelkező vállalatok megsegítése volt” – szögezte le.
  • Donald Trump odaszúrt egyet a Harvard Egyetemnek is, amely szerinte 9 millió dolláros segítséget vett igénybe a kisvállalkozásokat segítő kormányzati programból, de majd vissza kell fizetnie ezt az összeget, mert közben kiderült, hogy az egyetem 40 milliárd dollár értékű támogatásokat kapott máshonnan.
  • Az új típusú koronavírus eredetét firtató újságírói kérdésre Trump részletekbe nem bocsátkozva azt válaszolta: „Úgy gondoljuk, tudjuk, honnan ered, és erről valószínűleg még sokat beszélünk majd.”
  • Deborah Birx, a koronavírust elemző kormányzati munkacsoport egyik orvos tagja a sajtótájékoztatón arra figyelmeztetett, hogy a járvány ősszel kiújulhat.
15%
4999 Ft
4250 Ft
15%
3799 Ft
3230 Ft