Gergely
6 °C
23 °C

Már a második, erőteljesebb járványhullámtól tartanak Amerikában

2020.04.22. 07:19

Egy második koronavírus-járványhullám jelentkezhet ezen a télen, az influenza-szezonnal összefüggésben, mondta Robert Redfield, az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) igazgatója a The Washington Post-nak adott interjúban.

Lehetséges, hogy a vírus támadása ezen a télen még súlyosabb lesz, mint amin eddig átmentünk

– fogalmazott a CDC igazgatója, akinek sokan értetlenkednek ezen az állításán. Pedig Redfield szerint egyértelmű, hogy a második szakaszban a koronavírus-járványt és az influenzaszezont egyidejűleg kell majd kezelni, ez pedig

kettős támadás az egészségügyi rendszer ellen.

Noha az influenza ellen van védőoltás, és gyógyszerek is, a koronavírus kezelésére, gyógyítására és megelőzésére még nincs rendelkezésre álló orvosság, így "továbbra is halálos fertőzés" a veszélyeztett csoportok számára.

A szakember egyébként beszámolt arról is, hogy az Egyesült Államokban influenza-szezon szeptember óta folyik, és bár az influenza-aktivitást jelenleg alacsonynak tekintik, a szezon során rengetegen szorultak kórházi ápolásra a fertőzés miatt, amely a CDC szerint legalább 168 gyermeket ölt meg ezen a télen Amerikában.

A CDC adatai szerint az influenza tavaly legalább 34 200 amerikait ölt meg, és becslések szerint 35,5 millió embert fertőzött meg a betegség. Ha az influenza és a koronavírus egyidejűleg kering, akkor túlterhelhetik a kórházakat és az orvosi rendelőket, amelyek már a relatíve enyhe influenza-időszakban is kihívásokkal küszködnek.

A koronavírus súlyos pusztítást végzett az Egyesült Államokban az elmúlt hetekben, noha az utóbbi napokban még a fő gócpontban, New Yorkban is lassult a megbetegedések üteme

A fertőzések számát nézve a világon legsúlyosabban érintett  Egyesült Államokban  – ahol hétfőre 785 ezer fölé nőtt a regisztrált betegek és 42 ezer fölé az áldozatok száma – a járvány további terjedése ellenére több államban is komoly lazításokat rendeltek el. Floridában megnyitották a strandokat, Georgiában pedig a strandok mellett a mozik és több egyéb közösségi hely újranyitását tervezik.