WHO: Kelet-Európában még a korai szakaszban tart a koronavírus-járvány

2020.04.22. 23:54 Módosítva: 2020.04.23. 00:33

Meg kell ismerni az új típusú koronavírus állati eredetét – mondta az MTI szerint szerdán Genfben Michael Ryan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vészhelyzeti igazgatója.

Ryan szerint azért nagyon fontos megismerni a Kínában felbukkant, vadon élő állatfajokról emberre átterjedt új vírus állati eredetét, mert ha egyszer áthágta az állatok és az emberek közti határt, megteheti még egyszer. A WHO kész együttműködni az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetével (FAO) és az Állategészségügyi Világszervezettel (OIE), hogy vizsgálatot folytassanak az állati eredetről, és felajánlotta a segítségét a kínai kormánynak is.

A WHO főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz szerdán kijelentette: reméli, hogy a Trump-kormányzat újragondolja a szervezet finanszírozásának felfüggesztését, és hogy a figyelem a járványra és az életek megmentésére irányul.

Aggasztóan emelkedő tendenciák vannak a járvány korai szakaszában Afrika és Dél-Amerika egyes részeiben. Még nagyon sok rés van a világ védelmi rendszerében, és nincs olyan ország, ahol minden a helyén lenne

– mondta virtuális sajtótájékoztatóján Tedrosz. A főigazgató az elmúlt időszak bírálataira is reagált. Kiállt amellett, hogy a WHO csak január 30-án rendelte el a legmagasabb szintű nemzetközi vészhelyzetet.

Visszagondolva úgy vélem, hogy a megfelelő időben rendeltük el a vészhelyzetet, amikor a világnak elegendő ideje volt még reagálni

– mondta Tedrosz, hozzátéve, hogy azon a napon Kínán kívül még csak 82 Covid-19-fertőzöttet tartottak nyilván, halálesetet pedig egyet sem.

Donald Trump amerikai elnök többször bírálta a WHO-t a járvány kezelése miatt, és közölte, hogy megvonja tőle a pénzügyi támogatást. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerdán kijelentette: az Egyesült Államok szerint Kína nem jelentette megfelelő időben az új koronavírus-járványt a WHO-nak.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz szerint a járvány a kijárást korlátozó intézkedéseknek köszönhetően Nyugat-Európában már elérte a csúcsát, egyes országokban stabilizálódik, illetve lassul, de bármikor újból belobbanhat.

Kelet-Európában, Afrikában, Közép- és Dél-Amerikában ugyanakkor szerinte még korai szakaszban van a járvány. Az országok felének nincsen terve a fertőzések megakadályozására, illetve megfelelő higiéniai előírásokra és tájékoztató kampányokra sem.

„Nem kérdés, hosszú út van még előttünk. A vírus még sokáig velünk lesz” – hangsúlyozta a WHO főigazgatója.

A vírus tavaly decemberi megjelenése óta  2,5 millió embert fertőzött meg világszerte, a halottak száma megközelíti a 180 ezret.  • Tippek
  • Hírek