Trump szerint akár belsőleg is jók lehetnének a fertőtlenítők, az orvosok kiakadtak

Nemcsak arról beszélt Donald Trump amerikai elnök csütörtökön, a járvánnyal kapcsolatos intézkedéseket összefogó kormányzati munkacsoport szokásos, napi sajtótájékoztatóján, hogy szerinte hamarosan meglesz az oltóanyag, hanem arról is, hogy érdemes lenne kutatásokat végezni arról, hogy a fertőtlenítőszerek hogyan hatnak belsőleg.

Látom, hogy a fertőtlenítő egy percen belül kiüti. Egy percen belül. És van vajon mód arra, hogy kipróbáljunk ilyesmit, hogy befecskendezzük vagy egyfajta tisztítást végezzünk vele?

– tette fel a kérdés az Egyesült Államok elnöke, aki hozzátette, hogy ő ugyan nem orvos, de azért érdemes lehet ezt a lehetőséget megvizsgálni.

William Bryan, a belbiztonsági minisztérium tudományos és technológiai ügyekért felelős államtitkára a sajtókonferencián elmondta: a napsütés és a nyári meleg beköszöntével a koronavírus gyorsabban eltűnhet.

Megállapítottuk, hogy a melegben és a párás időben a vírus nehezebben terjed

– mondta az államtitkár. Kifejtette, hogy az eddigi vizsgálatok szerint a vírus csupán 90 másodpercig marad életben, ha közvetlen napfény éri, és 90 percig fertőzőképes, ha napfénymentes környezetben van. Az amerikai elnöknek ez alapján további ötletei támadtak, nevesül, hogy UV-fénnyel vagy nagyon erős fénnyel lehetne megvilágítani az emberi testet, mert akár ez is hozzájárulhatna a gyógyuláshoz, ezért érdemes lenne szerinte ezt is megvizsgálni.

De nem állt meg itt.

És aztán, valahogy be lehetne jutattni a fényt a test belsejébe, amit akár bőrön vagy más úton lehetne vinni. Szerintem ezt is tesztelnetek kellene, érdekesnek hangzik. 

– folytatta.

A BBC szerint a szakma képviselői kiborultak, többen arra kérik a lakosságot, ne próbálják ki Trump felvetését, így is rengeteg beteg van. Az NBC News-nak dr. Vin Gupta pulmonológus azt mondta:

A felvetés, hogy bármiféle tisztítószert beinjekciózzunk vagy bevigyünk a szervezetbe felelőtlen és veszélyes. Az emberek akkor élnek ilyesmivel, amikor meg akarják ölni magukat.

Kashif Mahmood charlestoni orvos sem ajánlja ezt a módszert, ahogy az UV-fény belsőleges alkalmazását sem. John Balmes a Zuckerberg San Francicsco General Hospital tüdőgyógyásza szerint a klórtartalmú tisztítószerek belélegzésével egyértelműen árthatunk a tüdőnek, sőt mi több, „az a legrosszabb dolog a tüdő számára. A légutak és a tüdők ugyanis nem alkalmasak arra, hogy kitegyük őket az aeroszoloknak vagy fertőtlenítőknek." 

Nemcsak az orvosok, hanem az egyik legnagyobb fertőtlenítőszer-gyártó, a Lysol- és a Dettol-termékek, Valamint a Vanish és Cillit Bang előállítója, a Reckitt Benckiser gyártója is figyelmeztetést adott ki: arra kérik az embereket, hogy „semmiféle körülmények között" ne injekciózzák be vagy vigyék be belsőleg a termékeiket.

Az oldalról ajánljuk

  • Külföld
Horvátországban már nyithatnak az éttermek és kávézók teraszai

Élvezhető lesz a dalmát tavasz - feltéve, hogy nem romlik a járványhelyzet. Legutóbb 544 új beteget azonosítottak.

február 25., 14:23

  • Gazdaság
96 hónapja nőnek a bérek, decemberben 450 ezer forint volt az átlagkereset

A minimálbér 128 százalékkal, a garantált bérminimum pedig 145 százalékkal emelkedett.

február 25., 10:39

  • Belföld
Július 24-én lesz a Budapest Pride

A Balaton Sound szervezői kevésbé derűlátók, hogy lehet-e nyáron fesztiválozni.

tegnap, 18:46

  • Belföld
Kora tavaszias időben napfürdőzhetünk

A napsütés előtt sűrű köd borítja az országot – a köd miatt figyelmeztetés van érvényben.

február 23., 04:29

  • Futball
Gulácsi Péter: Én kiállok a szivárványcsaládok mellett!

„A legfontosabb a szeretet, az elfogadás és a tolerancia mások iránt.”

február 23., 14:21