Gizella
9 °C
14 °C

A képviselőház is elfogadta a 484 milliárd dolláros amerikai mentőcsomagot

2020.04.24. 05:46

Csütörtökön este a demokrata többségű amerikai képviselőház 388:5 arányban szintén elfogadta a 484 milliárd dolláros gazdasági csomagtervet, miután a republikánus többségű szenátus kedden már megszavazta azt, tudósít az MTI.

A csomagterv eredetileg 320 milliárd dolláros összeget tartalmazott, és csakis a kisvállalkozókat segítette volna. Az összeget azonban megtoldották további összegekkel, amelyekből a kórházakat és vírustesztek elvégzését támogatják, illetve külön összeget szánnak a farmerek és az állattenyésztők megsegítésére.

A segélycsomag Donald Trump amerikai elnök támogatását is élvezi, és az elnök közölte, hogy amint megkapja a kongresszustól a megszavazott törvényt, azonnal alá is írja, s ezzel törvényerőre emeli.

Az amerikai törvényhozók a múlt hónapban fogadták el az Egyesült Államok történetének legnagyobb gazdaságélénkítő csomagját, amely

több mint 2000 milliárd dollárral segíti az új típusú koronavírus járvány miatt nehéz helyzetbe került gazdasági szereplőket.

A kongresszusban a csütörtök esti képviselőházi szavazás után máris egyeztetni kezdtek egy újabb gazdaságélénkítő csomagról.

A csütörtökön elfogadott törvénycsomag összegéből egyébként

75 milliárd dollárt a kórházak megsegítésére, 25 milliárd dollárt pedig a vírustesztek kibővítésére fordítanak majd.

A vírustesztek gyorsabb és szélesebb körű bővítését az egészségügyi szakemberek és a politikusok egyaránt a járványból történő kilábalás egyik legfontosabb előfeltételének tartják.

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója csütörtökön bejelentette, hogy az általa irányított államban megkezdték az antitest-teszteket, vagyis azokat, amelyek révén kimutatható, hogy van-e a páciens szervezetében a vírusfertőzés után megjelent antitest. Cuomo szerint az első eredmények azt sugallják, hogy sokkal több ember fertőződött meg az új típusú koronavírussal, mint azt korábban feltételezték.