Ármin, Pálma
8 °C
28 °C

Már több fertőzött van Oroszoszágban, mint a csúcson volt Kínában

GettyImages-1210494825
2020.04.27. 13:11

Ismét rekordot döntött a vírus Oroszországban: hétfőre virradóra újabb 6198 új fertőzést regisztráltak. Az eddigi rekord 6060 volt, április 19-én, ám a 20-i visszaesés után a fertőzések száma folyamatosan nő.

Európában most már stabilan Oroszországban terjed leggyorsabban a vírus, bár március végén úgy tűnt, sikerül alacsony szinten tartani a fertőzés.

 Oroszországban a hétfőn közölt adatok szerint 87 ezer fölé emelkedett a nyilvántartott koronavírusos esetek száma, ami több mint háromezerrel meghaladja a kínai fertőzések számát.

Százalékosan némiképp lassul a járvány, egy ideig tartósan 10 százalék körül volt, ez most egyszámjegyűre csökkent, ám a reprodukciós ráta még így is magasabb annál, semhogy az aktív esetek számának csökkenéséről lehessen beszélni.

A járvány okozta halálozások száma újabb ötvennel 794-re, a gyógyultaké pedig 597-tel 7346-ra nőtt

- írta az MTI.

A legtöbb fertőzést a fővárosban (45 351), Moszkva megyében (9 708) és Szentpéterváron (3 238) regisztrálták, csakúgy, mint a legtöbb halálesetet is (435, 71, 27).

A 145 milliós Oroszországban eddig több mint 3 millió, az elmúlt nap folyamán pedig 139 ezer tesztet végeztek el.

Fertőzött egészségügyi alkalmazottak, ablakból kieső mentőszolgálati vezető

Eközben egyre nagyobb nyomás nehezedik az orosz egészségügy dolgozóira. Az Interfax hírügynökség tudomása szerint a szentpétervári Mariinszkaja kórház félszáz munkatársának szervezetében mutatták ki a SARS-Cov-2 koronavírust.

A hétvégén a szentpétervári Alekszandrovszkaja kórház két orvosa életét vesztette a Covid-19 betegség következtében és a városból négy ápolónő halálát is jelentették.

Egyedül a Szentpétervári Botkin-járványkórházban több mint 120 igazoltan fertőzött egészségügyi dolgozót ápolnak az Interfax szerint.

Az amerikai kormányzati finanszírozású Szabadság Rádió híroldalán arról számolt be, hogy az orosz egészségügyi dolgozók saját nyilvántartást vezetnek elhunyt kollégáikról, amely vasárnapig 61 halálesetet rögzített.

A Kremllel kritikus Eho Moszkvi rádió közölte, hogy a Moszkvához közeli

Csillagváros mentőszolgálatának vezetője, Natalja Lebegyeva, aki maga is megfertőződött, kiesett a kórház ablakán és életét vesztette.

A Moszkovszkij Komszomolec című bulvárlap szerint a doktornő öngyilkosságot követhetett el, mert a kórház vezetése őt hibáztatta több egészségügyi dolgozó megbetegedéséért.

Az újság szerint több hasonló eset is történt az orosz orvostársadalomban a súlyos pszichikai megterhelések közepette. Néhány nappal korábban a Krasznojarszki terület egyik veteránkórházának főorvosnője vetette ki magát az ablakon. Rosztov megye egészségügyi szolgálatának vezetőnőjét szívrohammal szállították kórházba.

Oroszországban vezető tisztségviselők is elismerték, hogy az egészségügy dolgozók, akikre nagy nyomás nehezedik, nem ritkán hiányt szenvednek védőfelszerelésből. A létszámhiány enyhítésére Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester múlt héten kezdeményezte a felsőéves orvostanhallgatók bevonását a járvány elleni küzdelembe, a fővárosban és Moszkva megyében pedig katonaorvosok is bekapcsolódtak a védekezésbe.

Moszkva utcáit fertőtlenítik 2020. április 23-án.
Moszkva utcáit fertőtlenítik 2020. április 23-án.
Fotó: Sergei Savostyanov / Getty Images Hungary

Az orosz védelmi tárca összesítése szerint egyébként márciustól vasárnapig 874 katona kapta el a koronavírus-fertőzést, közülük 19-nek az állapota súlyos. Emellett több mint 1200 katonanövendék, oktató és civil alkalmazott is megfertőződött.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az Argumeni i Fakti című lapban hétfőn megjelent interjújában úgy vélekedett, hogy a járvány május közepére érheti el a tetőpontját Oroszországban, s a helyzet javulása júniusra várható. Megítélése szerint ezt követően komoly erőfeszítéseket kell majd tenni az élet normalizálása érdekében.

Peszkov cáfolta azokat a híreszteléseket, amelyek szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök "bunkerban" rejtőzködne a járvány elől. Elmondta, hogy Putyin a novo-ogarjovói rezidenciáján, távmunkában dolgozik és kizárólag szűrést követően lehet bejutni hozzá. Közölte, hogy az elnök úszik és edzőtermi sporteszközökkel tartja formában magát.

Mihail Misusztyin miniszterelnök hétfőn bejelentette, hogy az orosz kormány hamarosan ismertetni fogja harmadik gazdaságtámogatási csomagját.

Az orosz agrártárca vasárnap közölte, hogy július 1-jéig felfüggeszti a búza, a rozs, az árpa és a kukorica exportját. A tárca április elején kiviteli kvótákat állapított meg, amelyek mostanra "kimerültek".

(Borítókép: Orvosok egy moszkvai kórház koronavírus-részlegén 2020 április 20-án - fotó: Sergei Karpukhin / TASS / Getty Images)