Emma
-2 °C
6 °C

A lazításokkal újra több a fertőzés Németországban

2020.04.28. 10:34
Újra elérte az egyet a koronavírus reprodukciós rátája Németországban, az eddigi 0,7-es szintről emelkedett a járvány terjedése szempontjából kritikus egyes szintre. Korábban Merkel is arra figyelmeztetett, hogy egy alatt kell tartani a reprodukciós rátát. A helyzet azonban még így sem kritikus.

Megállt az új típusú koronavírus visszaszorulása Németországban a Robert Koch (RKI) közegészségügyi intézet kedden ismertetett számításai szerint. A járványhelyzet legfontosabb mutatójaként számon tartott, reprodukciós ráta (R0 érték) 0,9-ről 1-re emelkedett az RKI becslése szerint.

Ez azt jelenti, hogy minden fertőzött továbbadja a vírust még egy embernek. Amikor az R0 1 alatt van, a járvány alábbhagy, a vírus visszaszorul, és előbb-utóbb eltűnik az adott közösségből. Ha viszont 1 felett van, a járvány egyre inkább terjed, mert minden fertőzött átadja a kórokozót legalább egy embernek.

Az RKI számításai szerint Németországban az R0 érték a február 25-én kezdődött járvány első időszakában elérte a 3-at, majd március 22-től az 1 körüli szinten stabilizálódott. Április elején a 0,8 és 1,2 közötti sávban volt a mutató a járványügyi szakemberek becslései szerint, és április 16-án érte el az eddigi mélypontot, a 0,7-es értéket. Az utóbbi napokban 0,9 volt az R0 érték.

A járványlassító intézkedések eredményeire és az egészségügyi ellátórendszer teherbíró képességére tekintettel a szövetségi kormány és a tartományi kormányok közös döntésével április 20-tól elkezdték a korlátozások fokozatos lazítását.

Angela Merkel azt hangsúlyozta, hogy nagy óvatossággal kell haladni, mert ha az R0 1,3-ra emelkedik, már júniusra túlterheli az egészségügyi ellátórendszert a betegek tömege. Ha a reprodukciós arány 1,2-re emelkedik, akkor júliusra terhelődik túl a rendszer, ha pedig 1,1-re, akkor októberre nem lesz elég kapacitás a betegek ellátására – fejtette ki a kancellár.

A lazításokról szóló heves közéleti vitában arra is többször rámutatott, hogy az aktuális statisztikák mindig csak a két héttel korábbi járványhelyzetet mutatják, mert átlagosan ennyi ideig tart, mire egy fertőzött észleli a tüneteket, konzultál háziorvosával, felkeres egy tesztközpontot, a laboratórium elemzi a mintát, és végül az eredmény a hivatalos adattovábbítási úton bekerül az RKI kimutatásába – írja az MTI.

Németországban az új típusú koronavírust  keddig 156 ezer ember szervezetében mutatták ki, a napi esetszám most 1144 esettel nőtt. A helyzet a növekedés ellenére is elég kontrollált Németországban, az eddigi megbetegedettek közül 117 ezren már meggyógyultak. Idáig 5915 a német halottak száma.

Kapcsolódó

Hol, hogy áll most a járvány?

Minden adat a koronavírusról, naprakészen, térképekkel, grafikonokkal.