Anna, Anikó, Panka
21 °C
34 °C

Négy fázisban indítják újra Spanyolországot, hétfőn indul a nulladik

2020.04.28. 23:37

Négy fázisban enyhíti a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedéseket Spanyolország. A terv részleteit keddi online sajtótájékoztatóján ismertette a miniszterelnök, Pedro Sánchez, írja az MTI.

Minden fázis legalább két hétig tart majd, mert ennyi a vírus lappangási ideje, mondta Sánchez. A járvány alakulásától függően területenként eltérő lesz az óvintézkedések feloldásának sebessége. A szigetek, megyék között nem lesz átjárás, amíg le nem telik a négy fázis, ami várhatóan június közepére történhet meg. 

Nulladik fázis

A kormány által kedden elfogadott menetrend szerint hivatalosan május 4-én veszi kezdetét a nulladik, úgynevezett felkészülési fázis, amelyben például megkezdődhetnek a profi sportolók egyéni edzései, az éttermek kinyithatnak, de csak elvitelre készíthetnek ételt, és újraindulhat néhány vállalkozás is, ha előzetes időpont-egyeztetés után, egyenként tudja fogadni az ügyfeleket.

Egyes fázis

A járvány által legkevésbé érintett Kanári-szigetek három szigete, La Gomera, El Hierro, La Graciosa, továbbá a Baleár-szigeteken Formentera hétfőn rögtön az első fázisba lép. Ebben a szakaszban szigorú biztonsági előírások mellett kinyithatnak például azok a kiskereskedelmi egységek, amelyek nem bevásárlóközpontokban vannak, a 65 év felettiek számára külön idősávot biztosítva. Az éttermek teraszain, 30 százalékos kihasználtsággal megindulhat a vendégfogadás, ugyanilyen arányban lehet újból látogatni a vallási helyszíneket. Újranyithatnak a szállodák, azzal a feltétellel, hogy zárva tartják a közös helyiségeket.

Második fázis

Az enyhítések második fázisában az éttermek már zárt térben is fogadhatnak vendégeket, a befogadóképesség egyharmadáig, és biztosítani kell az asztalok elválasztását. Kinyithatnak a kulturális intézmények, például mozik, színházak, ahol a közönség a maximális létszám harmada lehet.

A templomok látogathatóságát 50 százaléka növelik ebben a fázisban, amikor ismét engedélyezik a vadászatot és a sporthorgászatot is. Kinyithatnak továbbá az oktatási intézmények, hogy előkészítsék az érettségi vizsgákat, és fogadják azokat a gyerekeket, akiknek elhelyezését dolgozó szüleik nem tudják megoldani.

A tanév távoktatásban fejeződik be, az iskolák csak szeptemberben térhetnek vissza a hagyományos működéshez.

Harmadik fázis

A kormány a távmunka fenntartását egészen a harmadik, egyben utolsó fázisig javasolja a munkáltatóknak. Ebben a szakaszban már minden kereskedelmi egység kinyithat, de 50 százalékos létszámkorlátozással és az előírt két méteres távolságtartás biztosításával. Ez kötelező lesz a vendéglátóhelyeken is, azonban már létszámkorlátozás nélkül. Az utcákon és a tömegközlekedésben még ebben a fázisban is "nagyon ajánlott" lesz a szájmaszk viselése.

Azt, hogy egy terület átléphet-e egyik fázisból a másikba, olyan feltételekhez kötik mint, hogy milyen a térség egészségügyi leterheltsége, járványügyi helyzete, kapacitása az új fertőzöttek kiszűrésére és elkülönítésére, továbbá mennyire hatékonyak a nyilvános helyeken bevezetett kollektív védelmi intézkedések.

A vírus nem tűnt el, továbbra is itt van, és itt is lesz, amíg nem lesz védőoltás

- mondta a miniszterelnök, hangsúlyozva, hogy a járvány neheze még hátra van. A kormány kezdeményezni fogja a március 15. óta tartó szükségállapot meghosszabbítását május 24-ig.  

Spanyolországban eddig 23 822-en haltak meg a koronavírus-fertőzés következtében, 210 773 fertőzöttet regisztráltak, közülük 102 548-an gyógyultak meg.