Botond, Mózes
11 °C
21 °C

Kötelező lesz az arcmaszk viselése a Wizz Air járatain

2020.04.29. 05:46 Módosítva: 2020.04.29. 10:23

A Wizz Air május 1-jétől szigorított higiéniai előírásokat vezet be, hogy gondoskodjon utasai és személyzete egészségéről, írja a légitársaság közleménye.

A hatósági előírásokkal összhangban bevezetett új egészségvédelmi szabályok célja, hogy elősegítse a fizikai távolságtartást a beszállás során, és biztosítsa az eddiginél is nagyobb tisztaságot a repülőgépek fedélzetén. Az utasokat és a személyzet védelme érdekében hozott intézkedések részeként arra kérik az utasokat, hogy az interneten végezzék el az utasfelvételt, illetve online vásárolják meg a kiegészítő szolgáltatásokat, hogy minimálisra csökkentsék az emberekkel való indokolatlan érintkezést a repülőtéren.

Ajánlják az önkiszolgáló poggyászfeladás és a gyorsított biztonsági ellenőrzés igénybevételét azokon a repülőtereken, ahol erre lehetőség van, ezzel is csökkentve az érintkezések számát az utazás, beszállás előtti szakaszában, valamint kérik az utasokat, hogy a be- és kiszállás során is tartsák be az új távolságtartási szabályokat.

Május 1-jétől a személyzetnek és az utasoknak is kötelező lesz arcmaszkot viselni a repülés teljes időtartama alatt.

Az utaskísérők minden utasnak fertőtlenítő törlőkendőt biztosítanak, eltávolították az üléstartókból a fedélzeti magazinokat, és kérik az utasokat, hogy a fedélzeti vásárlások ellenértékét érintésmentes bankkártyás fizetéssel egyenlítsék ki. Azokon a járatokon, ahol a töltöttség megengedi, az utasok átültetésével is igyekeznek majd elősegíteni a távolságtartást.

Trump ellenőriztetné a nemzetközi járatokat

Washington fontolgatja a koronavírustesztek bevezetését bizonyos nemzetközi repülőjáratokon – mondta az amerikai elnök újságíróknak helyi idő szerint kedden délután a Fehér Házban az MTI összefoglalója szerint.

Donald Trump kifejtette, hogy azokra a járatokra gondol, amelyek a járvány által leginkább érintett országokból érkeznek az Egyesült Államokba. Mint közölte, a kormányzat illetékesei már dolgoznak ezen az amerikai légitársaságok képviselőivel, és a döntés „a nagyon közeli jövőben” várható.

Kérdésre válaszolva az elnök Brazíliát nevezte meg mint az egyik lehetséges gócpontot, és az onnan érkező utasok vizsgálatát helyezte kilátásba. „Megtettem ezt korábban Kínával és Európával is” – fogalmazott, utalva arra, hogy az amerikai kormány eleinte felfüggesztette a beutazásokat ezen térségekből, később pedig az onnan érkezőket letesztelték koronavírusra.

Trump arról számolt be, hogy az Egyesült Államokban a közeljövőben már napi egymillió vírusteszt elvégzésére lesz mód.

Szintén újságírói felvetésre úgy fogalmazott: elképzelhetőnek tartja, hogy a szövetségi kormányzat megsegítsen tagállamokat, ő személy szerint is nyitott erre, de csakis a járvány miatti gazdasági kiesések pótlásáról lehet szó, a korábbi, rossz gazdálkodásnak betudható nehézségeken a kormány nem segít. Ezt már Steve Mnuchin pénzügyminiszter is megemlítette kedden a Fox televíziónak adott interjújában.

„Azt hiszem, nagy különbség van egy, a Covid-19 betegség miatt veszteségeket elszenvedő állam, illetve egy olyan állam között, amelyet 25 éven keresztül nagyon rosszul vezettek” – szögezte le Trump.

Kitért emellett arra is, hogy azok az államok, amelyek nem működnek együtt a kormánnyal az illegális bevándorlók regisztrálásában és esetleges kiutasításában – az úgynevezett „menedékállamok” vagy „menedékvárosok” –, esetleg nem vagy csak abban az esetben kaphatnak szövetségi segítséget, ha változtatnak eddigi politikájukon.

Közben kiderült, hogy a képviselőház a tervekkel ellentétben jövő héten mégsem tárgyalja az újabb gazdaságélénkítő csomagot, mivel a képviselők a járvány miatt nem térnek vissza Washingtonba. Ezt Steny Hoyer, a képviselőház többségben lévő demokrata párti frakciójának vezetője jelentette be. Közölte: a szövetségi fővárosban egyelőre folyamatosan emelkedik a fertőzöttek és az elhunytak száma, ezért Nancy Pelosi házelnök úgy döntött, hogy határozatlan ideig felfüggesztik az ülésezést.

Donald Trump a sajtóbeszélgetésen lustaságot emlegetett a demokrata politikusok esetében. „Vakációznak” – közölte. „Nézhetik majd Nancy Pelosit, amint fagyizik egy éjszakai televíziós műsorban” – tette hozzá, arra célozva, hogy néhány nappal korábban a házelnök úgy adott interjút a házából az MSNBC televíziónak, hogy közben fagylaltozott, és azt is megmutatta, hogy a mélyhűtője tele van fagylalttal.

A republikánus többségű szenátus a terveknek megfelelően a jövő héten elkezdi az újabb törvénycsomag vitáját.

A legfrissebb adatok szerint Amerikában az igazolt esetek száma átlépte a jelképes egymilliós határtezzel a világ hárommillió regisztrált koronavírus-fertőzöttjének harmada ebben az országban él. A járvány ottani terjedéséről ebben az április 9-i cikkben írtunk részletesen.