11:00, November 28.
Kamerun 0
Szerbia 0
al-Dzsanúb Stadion G csoport
14:00, November 28.
Koreai Köztársaság 0
Ghána 0
Education City Stadion H csoport
17:00, November 28.
Brazília 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, November 28.
Portugália 0
Uruguay 0

Két vuhani kórházban is kimutatták a koronavírust apró, lebegő cseppecskékben

2020.04.29. 09:36 Módosítva: 2020.04.29. 09:38

A levegőbe került apró cseppecskékben (az aeroszolban) mutatták ki a koronavírus RNS-ét két vuhani kórházban a Nature-ben megjelent új kutatás szerint - írja a New York Times. A járvány kitörésének helyén végzett kutatás azt nem bizonyítja, hogy ezek a sokszor 0,025 milliméternél (egy tízezred hüvelyk) is kisebb cseppecskék képesek-e fertőzni, de az tény, hogy ezek a részecskék kilégzéssel vagy beszéddel képesek a levegőbe kerülni, ahonnan másik ember be tudja lélegezni.

Bár a WHO állásfoglalása szerint a betegség csak nagyobb cseppekkel, vagy felületekre rátapadva terjed, a lap azt írja, egyre több a bizonyíték, hogy a koronavírus képes a belélegzett levegővel terjedni, és ez az új kutatás is ezt támaszthatja alá. 

A lebegő vízcseppekben korábban laboratóriumi körülmények közt már sikerült kimutatni a vírus jelenlétét, a mostani kutatásban az a különbség, hogy valós életkörülmények közt, két vuhani kórházban fogtak be olyan részecskéket, amikben  ott volt a vírus RNS-e. 

A kutatás szerint egy ilyen részecske körülbelül két órán át lebeg a levegőben. 

Az egyik legfontosabb megállapításuk viszont az volt, hogy a mintavétel során az olyan helyiségekben találták a legtöbb vírust, amik kicsik voltak, és nem volt szellőzésük, például a WC-kben. "Emiatt is fontos kerülni a kicsi, szűkös helyeket, amiket többen használnak" - hangsúlyozta a lapnak nyilatkozó orvos.   • Hírek
  • Bankszámla