Vazul
11 °C
25 °C

Húsz nap távollét után felbukkant Kim Dzsongun

2020.05.01. 23:50 Módosítva: 2020.05.01. 23:52

Kim Dzsongun húsz nap távollét után ismét feltűnt a nyilvánosság előtt Észak-Koreában, írja a helyi médiára hivatkozva a dél-koreai Yonhap hírügynökség.

A Yonhap szerint az észak-koreai vezető egy szucsoni műtrágyagyár átadóján jelent meg, ottani idő szerint szombaton. Fotók is megjelentek az avatóról, és az észak-koreai elnök a fotók tanúsága szerint maga vágta át az avatási szalagot, a munkások lelkesen üdvözölték és elkísérte a ceremóniára húga, Kim Jodzsong is, írja az MTI.

Ez az első alkalom, hogy Kim Dzsongun április 11. óta feltűnt a nyilvánosság előtt. 

Miután az észak-koreai diktátor április közepén hiányzott az ország és a párt egyik legfontosabb ünnepéről, a kommunista állam alapítója, Kim Ir Szen születésnapja tiszteletére rendezett megemlékezésről, elterjedt, hogy a még csak 36 éves Kim Dzsongun keringési rendszerét megviselte a sok dohányzás és a súlyfölösleg, ezért április 12-én szív- és érrendszeri műtétet kellett végrehajtani. Sőt, az is kiszivárgott, hogy a beavatkozás ellenére válságos állapotban fekszik a Phenjan melletti Hjangszan üdülővárosában, sőt, talán már meg is halt.

Az egymásnak teljesen ellentmondó hírek – melyek az ég világon semmi gond nincs-től egészen a vegetatív állapotban fekszik a halálos ágyán-ig mindenfélét állítottak – után április végére kezdett tisztulni a kép, és Kim Dzsongun saját szerelvényének mozgása alapján a diktátor valószínűleg Észak-Korea keleti részén, Vonszan kikötőváros pártelitnek fenntartott üdülőjében tartózkodik.

Most húsz nap után végül Észak-Korea hírügynöksége is azt jelentette, hogy Kim Dzsongun, a kommunista ország vezetője megjelent nyilvánosan egy műtrágyagyár felavatásán.