Nem lesz Putyin-mozaik a kubinkai főtemplomban

32735782 2b63ff99368aad02ceac3b99f2d61794 o
2020.05.01. 15:50
Vlagyimir Putyin megneszelte, hogy őt ábrázoló mozaik kerülne a kubinkai szekésegyházba, és úgy gondolja, hogy bár "a jövő nemzedékei egy nap még hálásak lesznek" a mostani orosz vezetés teljesítményére, de ezt ma még korai lenne kifejezni.

Nem lesz Vlagyimir Putyin elnököt ábrázoló mozaik az orosz hadsereg felszentelés előtt álló főtemplomában a Moszkva közeli kubinkai Patriot parkban, jelentette ki Sztefan Privalov klini püspök, Kirill pátiárka vikáriusa.

Az államfő kívánságával összhangban a művészeti tanács úgy döntött, hogy nem fogja felhelyezni (a mozaikot a szentélyben) 

– mondta a püspök, aki egyben a katonai főtemplom plébánosa is.

Mint arról beszámoltunk, az elmúlt napokban az orosz sajtóban feltűnést keltett egy fotó, amely az épülő templomnak a Krím félsziget 2014-ben történt visszacsatolásának tiszteletére készülő mozaikképét ábrázolta. Ezen Putyiné mellett megjelent Szergej Sojgu védelmi miniszter, Valentyina Matvijenko, az orosz parlamenti felsőház és Vjacseszlav Vologyin, az alsóház elnöke, Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára, Alekszandr Bortnyikov, a Szövetségi Biztonségi Szolgálat (FSZB) igazgatója és Valerij Geraszimov vezérkari főnök képmása is.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője vasárnap azt mondta, hogy Putyin tudomást szerzett az őt ábrázoló mozaikról, ám úgy gondolja, hogy

bár a jövő nemzedékei egy nap még hálásak lesznek a mostani orosz vezetés teljesítményére, de ezt ma még korai lenne kifejezni.

Sztefan püspök pénteki nyilatkozata szerint a mozaikot - az ezzel ellentétes állításokkal szemben - még nem helyezték el a templomban, a nagy feltűnést keltő fotó még a műhelyben készült. A templom dekorációjában egyébként az orosz hadtörténet jeles alakjai, így Szuvorov, Kutuzov, Nahimov, Dmitrij Donszkoj és Alekszandr Nyevszkij alakja mellett megjelenik majd Joszif Sztálin szovjet diktátoré is, a második világháború európai szakaszának lezárását követő, a moszkvai Vörös téren megtartott győzelmi parádéval a háttérben.

Az orosz fegyveres erők orosz-bizánci stílusban megépített, a kereszttel együtt 95 méter magas főtemplomát az eredeti tervek szerint május 9-én, a náci Németország felett aratott győzelem 75. évfordulóján szentelnék fel. Az Interfax hírügynökség szerint az eseményt június 24-re, a Vörös téren a hitlerizmus feletti diadal megünneplésére 1945-ben megtartott parádé évfordulójára vagy szeptember 3-ra, a második világháború lezárásának Oroszországban ünnepelt napjára helyezik át. Az angol nyelvű ellenzéki The Moscow Times azonban úgy értesült, hogy a templomavatást annak ellenére a korábban kitűzött napon fogják megtartani, hogy a katonai díszszemlét a járványhelyzet miatt későbbre halasztották.

Annyi mindenesetre bizonyos, hogy az építési munkálatok határideje jövő szerdán jár le. A hatezer ember befogadására alkalmas templomot a hivatalos tájékoztatás szerint a magán- és céges adományok számára létrehozott, 3,6 milliárd rubeles (mintegy 15,5 milliárd forintos) Feltámadás jótékonysági alapból építették fel.

A templom felépítésének tervét a moszkvai katonai tárca vezetője, Szergej Sojgu hadseregtábornok 2018 szeptemberben hozta nyilvánosságra. Az orosz fegyveres erők egyébként annak az évnek az augusztusában tartottak első ízben gyakorlatot a csapatok erkölcsi és pszichológiai készenlétének biztosítására, a hadsereg és a hadiflotta tábori lelkészeinek részvételével. Sojgu szerint a személyi állomány körében végzett lelki és felvilágosító tevékenységben "felbecsülhetetlen" szerepük van a katonaság ortodox templomainak.

A hadsereg főtemploma egyszerre lesz vallási, oktatási és módszertani központ a katonák, a tábori lelkészek és a civilek számára egyaránt.  • Tippek
  • Lakáshitel