Meghalt a börtönben az egyiptomi elnököt bíráló aktivista

GettyImages-457835020
2020.05.02. 19:31 Módosítva: 2020.05.02. 20:06

Életét vesztette egy 24 éves kormánykritikus egyiptomi fiatal egy kairói börtönben szombaton – közölte ügyvédje. Sádi Habas azért került rács mögé, mert videóklipet készített egy Abdel-Fattah esz-Szíszi egyiptomi elnököt bíráló dalhoz.

Ügyvédje nem tudta megmondani, hogy mi vezetett a fiatal halálához. „Néhány napja elkezdett romlani egészségi állapota. Egy ideig kórházban volt, majd előző este visszatért a börtönbe, ahol az éjszaka folyamán meghalt.”

Sádi Habast 2018 márciusában vették őrizetbe álhírek terjesztése és betiltott szervezetben való tagság miatt.

Azt követően fogták el, hogy klipet készített Rámi Isszám rockénekes Balaha című számához, amely kemény hangon bírálja esz-Szíszit. Az elnököt kritikusai Balahának hívják egy közismert egyiptomi filmkarakter után, aki notórius hazudozó volt. 

Rámi Isszám a 2011-es forradalom során vált ismertté Egyiptomban, azóta Svédországban él száműzetésben. A rocker klipjét – amelyet több mint 5 milliószor néztek meg a YouTube-on – egy időben betiltották az észak-afrikai országban.

Egy arab jogvédő szervezet szerint Habas az igazságszolgáltatás áldozatává vált. Aktivisták gyakran bírálják az egyiptomi börtönökben uralkodó viszonyokat.

Március eleje óta tilos a rablátogatás a koronavírus elleni küzdelem jegyében, és a bíróságok munkáját is felfüggesztették. Jogvédők a politikai foglyok elengedését követelték a kairói kormánytól. Civil szervezetek becslése szerint a 100 ezer rabból 60 ezer politikai okokból van börtönben. Esz-Szíszi könyörtelenül leszámolt ellenfeleivel azt követően, hogy a hadsereg 2013-ban megbuktatta Mohamed Murszit, Egyiptom első demokratikusan megválasztott civil elnökét, aki aztán igen furcsa körülmények között veszítette életét.

Abdel-Fattáh Esz-Szíszi 2014-ben került hatalomra. Szíszinek a választáson valódi ellenfele nem akadt, mert addigra az összes ellenfelét így-úgy kiiktatta: az egyiket letartóztatták, a másikat megverték, többen pedig megfélemlítés miatt visszaléptek. Azóta pedig igyekeznek minden kritikus hangot elhallgattatni, életbe lépett náluk egy olyan törvény, amely szerint le lehet tiltani olyan weboldalakat, amik a nemzetbiztonságra vagy a nemzetgazdaságra veszélyt jelentenek. Nagyon gyorsan le is kapcsoltak több száz híroldalt és civil szervezetek oldalát is.

Mióta hatalomra került, több ezer embert vettek őrizetbe, nagyrészt iszlamistákat, de vannak közöttük világi aktivisták is. Visszavontak több olyan szabadságjogot is, amelyet még a 2011-es, demokráciát követelő felkelés idején vívtak ki az egyiptomiak.

(MTI)

(Borítókép: Abdel-Fattah esz-Szíszi magasrangú katonák között Fotó: Presidency of Egypt/Pool/Anadolu Agency/Getty Images)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport