16:00, December 09.
Horvátország 0
Brazília 0
Education City Stadion Negyeddöntő
20:00, December 09.
Hollandia 0
Argentína 0

Venezuela készenlétbe állította a hadsereget

2020.05.05. 08:34

Venezuela készültségbe helyezte hétfőn a hadsereget a "terrorista zsoldosok" meghiúsult partraszállása után, miután tizenhárom embert őrizetbe is vettek, írja az MTI.

"A fegyveres erők több mint 25 ezer tagját mozgósítottuk, hogy országunk minden egyes centiméterét megtisztítsuk a zsoldosoktól, félkatonai szervezetektől és az egyéb fenyegetésektől", mondta a hadsereg stratégiai parancsnokságának vezetője.

Nicolás Maduro venezuelai elnök hétfőn bejelentette, hogy tizenhárom "terroristát" fogtak el, köztük két amerikai állampolgárt, akiket zsoldosoknak nevezett. Az elnök szerint egy összeesküvésben vettek részt, aminek célja az lett volna, hogy elmozdítsák őt a hatalomból.

Rambót játszottak, hősködni akartak

- fogalmazott, de a venezuelai hatóságok előre tudtak a terveikről. 

Maduro ezután az állami tévében a két amerikai útlevelét, majd az állítólagos partraszállási akciót magára vállaló Jordan Goudreau egykori amerikai zöldsapkás katona vezette floridai székhelyű Silvercorp munkatársaiként azonosította őket.

Goudreau hétfőn szintén Denman és Berry néven azonosította a venezuelai hatóságok kezére került amerikaiakat. Mint mondta, együtt szolgált velük Irakban, és Afganisztánban és részt vettek a venezuelai akcióban. Goudreau szerint a két amerikai a venezuelai biztonsági erőkkel történt vasárnapi összecsapást követően Aruba szigetén várt egy hajóra, ami üzemanyaggal segített volna nekik, hogy elhagyhassák a térséget.

Az amerikai külügyminisztérium egyelőre nem reagált az állítólagos őrizetbe vételekre, az Egyesült Államok vezetése pedig határozottan tagadta, hogy köze lett volna a történtekhez.

A venezuelai főügyész korábban a Twitteren arról számolt be, hogy a biztonsági erők hétfőn újabb nyolc embert fogtak el, akik szintén tengeri úton próbáltak bejutni az országba. Szerinte ez a csoport is zsoldosokból állt, akik kapcsolatban állhatnak a vasárnapi támadókkal. Köztük volt Antonio Sequea, a venezuelai nemzeti gárda egyik századosa is, aki egy éve részt vett egy katonai kaszárnyában kitört lázadásban Maduro ellen.

A venezuelai állami televízió hétfőn képsorokat mutatott az újabb őrizetbe vett személyekről, akik a felvételeken a földön hasaltak hátrakötött kézzel. A csoport tagjait a híradás szerint az Aragua államban található Chuao településének partjai előtt fogták el halászok, akik a venezuelai népi mozgósítási erők tagjai.

Az AP amerikai hírügynökségnek nem tudta megerősíteni független forrásból az amerikai állampolgárok elfogásáról szóló értesülést.

Diosdado Cabello vasárnap közölte Caracasban, hogy nyolc "terrorista zsoldossal" végeztek és két társukat őrizetbe vették Venezuela északi partvidékén egy inváziós kísérlet során. A támadók szerinte pirkadatkor próbáltak csónakokon bejutni Venezuelába, és sok fegyver volt náluk, és a Caracastol mintegy 32 kilométerre lévő La Guairában szálltak partra. Cabello meggyőződése szerint a háttérben az Egyesült Államok és Kolumbia áll. Az elfogottak egyike venezuelai állampolgár, aki Cabello szerint azt vallotta, hogy az amerikai drogellenes hivatalnak (DEA) dolgozik. Amerikai és kolumbiai illetékesek is tagadták a caracasi vezetők állításait.

Az AP hétfőn arról számolt be, hogy egy volt amerikai zöldsapkás az állítja, hogy ő szervezte meg Caracas közelében Nicolás Maduro venezuelai elnök megbuktatására irányuló elvetélt partraszállást. Jordan Goudreau, aki Irakban és Afganisztánban is szolgált, illetve Javier Nieto nyugalmazott venezuelai katonatiszt egy meg nem nevezett helyszínről videofelvételt tett közzé. Ebben azt állították, hogy ők szervezték meg a Maduro elleni puccskísérletet, a Gideon fedőnevű műveletet. A venezuelai ellenzék és az amerikai hatóságok szerint Maduro, illetve szövetségesei rendezhették meg a támadást.

A venezuelai belpolitikai válság tavaly januárban vált még súlyosabbá miután Juan Guaidó Venezuela ideiglenes elnökének kiáltotta ki magát. Azóta az Egyesült Államokkal az élen számos nyugati és térségbéli ország elismerte őt ebben a tisztségében mindaddig, amíg szabad választásokat nem tartanak. Maduro ennek ellenére meg tudta őrizni a hatalmát, nem utolsósorban a venezuelai hadsereg és kulcsfontosságú szövetségesei, köztük Kína, Oroszország, Kuba és Törökország támogatásának köszönhetően. Az olajjövedelmekből egykor meggazdagodott Venezuela ezenkívül az elmúlt években történetének egyik legsúlyosabb gazdasági válságát éli át.

A venezuelai válságról szóló cikkeinket alább olvashatja.   • Hírek
  • Hírek