Gyűlöletáradatot indított el a járvány

2020.05.08. 09:19

Antonió Guterres ENSZ-főtitkár arra figyelmeztettet pénteken, hogy a koronavírus okozta világjárvány gyűlölet, idegengyűlölet, bűnbakkeresés és rémhírterjesztés áradatát indította el, amely ellen globális erőfeszítések megtételével kell felvenni a harcot, írja az MTI.

Guterrres szerint

az interneten és az utcákon felerősödtek a külföldiek elleni indulatok, elterjedtek az antiszemita összeesküvés-elméletek, és előfordultak a Covid-19-hez köthető támadások muszlimok ellen. A migránsokat és menekülteket a vírus forrásaként bélyegezték meg, miközben megtagadták tőlük az orvosi ellátást.

"A legsebezhetőbbek közé tartozó idősekről gyalázatos mémek jelentek meg, amelyek az sugallják, hogy ők is a leginkább feláldozhatóbbak közé tartoznak" - mondta Guterres. Az újságírókat, kiszivárogtatókat, egészségügyi dolgozókat, segélymunkásokat, az emberi jogok védelmezőit csupán a munkájuk miatt támadják.

Átfogó erőfeszítéseket kell tenni a gyűlöletbeszéd ellen világszerte, a politikai vezetőknek szolidaritást kell mutatniuk, az oktatási intézményeknek pedig oktatniuk kell a digitális írástudást, amikor a szélsőségesek prédaként tekintenek a járvány miatt bezártságban élő és kétségbeesett emberekre.  • Tippek
  • Hírek