Levadászta a fekete futót az exrendőr és fia, a rendőrséget mindez nem izgatta

GettyImages-1212202899
2020.05.09. 20:43
Két fehér férfi fegyverekkel a kezükben üldöz egy fegyvertelen, kocogó feketét, majd agyonlövik, a rendőrség mégsem tartóztat le senkit, az ügyészség pedig hónapokig nem emel vádat. Ha nincs a járvány miatti karantén, Ahmaud Arbery megrázó ügye talán országos tüntetéshullámot generált volna az Egyesült Államokban.

Ahogy általában, a huszonöt éves, fekete sportoló, Ahmaud Arbery 2020. február 23-án is kocogni indult Georgia állambeli otthonából, Brunswick városának kertvárosi részén, sortot és fehér pólót viselt. Az egyik ház kertjében álló fehér férfi kiabálni kezdett utána, majd fiával együtt megragadtak egy magnumot és egy shotgunt, beugrottak kisteherautójukba, és Arbery nyomába eredtek, azt kiabálva, hogy „Álljon meg, beszélni akarunk magával!” Amikor utolérték a férfit, aki semmilyen rendőrségi jelentés szerint nem adta jelét, hogy fegyver lenne nála, dulakodás kezdődött, majd Gregory McMichael fia, Travis három lövéssel agyonlőtte a férfit.

A rendőrség annak rendje és módja szerint kiszállt a helyszínre, megvizsgálták a körülményeket – majd pedig nem tartóztattak le senkit.

Azóta felháborodva szólalt fel több híresség, és nemcsak Georgia állam demokrata, ellenzéki egykori kormányzójelöltje, de a republikánus kormányzó is, sőt még Donald Trump elnök is. Mégis május 7-éig, 11 hetet kellett várni ahhoz, hogy letartóztassák a két elkövetőt. Korábban ugyanis az ügyészség úgy gondolta: minden, ami történt, teljesen jogszerű volt.

Black Lives Matter

Az egyik fegyveres férfi egy 64 éves, helyi exrendőr, Gregory McMichael volt, a másik pedig 34 éves fia, Travis McMichael – a ravaszt az utóbbi húzta meg. Gregory McMichael a rendőrségnek azt mondta: a háza előtt elfutó férfi „úgy nézett ki”, mint az a fekete férfi, aki betörőként szerinte régóta a környéken garázdálkodik. Most ugyanis úgy látták, egy fekete férfi az eset előtt röviddel behatolt egy felújítás alatt lévő házba. McMichaelék tehát azért akarták feltartóztatni a férfit, mert szerintük az egy bűnöző volt, és Georgia állam fegyverviseléssel és önvédelemmel összefüggő törvényeit úgy értelmezték, hogy ezt megengedik. A dulakodás során pedig McMichaelék állítják, önvédelemből kényszerültek a fegyverüket használni, ami szintén jogszerű.

George E. Barnhill georgiai ügyész pedig egyetértett velük: McMichaeléknek joguk volt fegyvert viselni, joguk volt feltartóztatni valakit, akit bűnözőnek véltek, és joguk volt önvédelemből megölni őt, mivel – véleménye szerint – 

a fegyvertelen Arbery volt az, aki a veszekedés során megtámadta a férfiakat, hogy kicsavarja egyikük kezéből a shotgunt,

és a halálos lövés is a dulakodás közben történhetett.

Az eset egyébként épp három nappal február 26-a előtt történt. Február 26. jól ismert dátum a hasonló ügyek történetében: 2012-ben ezen a napon lőtték agyon a fegyvertelen, 17 éves fekete Trayvon Martint. Ez az eset volt az, amely miatt a közösségi médiában először használtak a „Black Lives Matter” (a feketék élete is számít) jelmondatot, amelyből országos tiltakozáshullám nőtte ki magát, és amelynek hatása ma is tart.

Könnyen lehet, hogy Arbery halála lett volna a következő szikra, amely hasonló tüntetéshullámot lobbant fel – ha mindez nem a koronavírus-járvány miatti karantén kellős közepén történik. A helyi közösségben és fekete jogvédő szervezetekben ugyanis úgy gondolták, az eset sok kérdést felvet mind Georgia állam törvényeivel, mind az igazságszolgáltatásba kódolt rasszizmussal kapcsolatban: hiszen két fegyveres férfi a hatóságok szerint jogosan megölhetett valakit csak azért, mert lehetséges, hogy behatolt egy üresen álló házba. Ráadásul az áldozat fekete, az elkövetők fehérek voltak.

Emiatt a korona-dolog miatt nem csinálhatunk semmit. Kimentünk volna oda, ahol a lövöldözés volt, hogy felvonuljunk néhányan, de most nem szabad összegyűlnünk

– nyilatkozta a New York Timesnak az eset után Wanda Cooper, az áldozat anyja. Jason Vaughn, a helyi középiskola fociedzője, aki Arberyt is edzette, szintén azt mondta, sokan szerettek volna tüntetni, ha lehetett volna, Ahmaudról, vagy ahogy arrafelé ismerték, Maudról pedig a környéken szerinte mindenki tudta, hogy napi edzésként futni szokott a házak között. Vaughn szerint viszont valóban vannak feszültségek a déli városban: mint nyilatkozta, egyszer őt is követte egy fehér nő a kisteherautójában futás közben.

Bizonyíték hiányában

A család egyvalamit mindenesetre elért: az ügyet kezelő ügyész, George E. Barnhill, aki nem látott megalapozott indokot a vádemelésre, végül visszalépett.

De még az eset után közvetlenül egy levélben írta le az ügy részleteit a rendőrség számára, azzal a konklúzióval, hogy 

úgy gondolja, nincs bizonyíték arra, hogy bűncselekmény történt volna.

A levélben kiemelte: Arberynek volt már dolga a rendőrséggel, ugyanis 2018-ban elítélték bolti lopásért és a próbaidő megszegéséért, öt évvel korábban pedig vádat emeltek ellene, mert fegyver volt nála egy középiskolai kosármeccsen. Barnhill egy bizonyos, harmadik fél által készített videóra is hivatkozott, amely szerinte alátámasztja az állításait a dulakodásról.

Az ügy fontos részlete, hogy McMichaelék – Barnhill álláspontja szerint – azért védhették meg magukat akár éles lőfegyverrel is, mert egy betörőt akartak feltartóztatni a rendőrség kiérkezéséig. A New York Times később megszerezte azokat a hangfelvételeket az elmúlt hónapokból, amelyek az említett, környéken tevékenykedő, gyanús fekete férfiról szólnak.

Az egyiken az hallható, hogy vélhetően McMichael bejelentést tesz a lövöldözés előtt a rendőrségen. (A felvételen nincs név, de a hívó egy ponton azt kiáltja: „Travis!”, és egy hetekkel korábbi hívásban is olyan autóról van szó, amilyennel McMichael is rendelkezik.) A hívások tanúsága szerint a bejelentésben a hívó mindössze annyit mondott, „egy illetéktelen behatoló”, egy fehér pólós fekete férfi „megszökött”, miután bement egy felújítás alatt lévő házba. A diszpécser erre azt feleli: tudnia kell, pontosan mi volt a bűncselekmény, illetve pusztán csak annyiról van-e szó, hogy illetéktelenül tartózkodott valaki egy magánterületen. A hívó erre azt mondja: „Már rögzítette a kamera egy csomószor, nem először van ilyesmi errefelé.” 

Barnhill a fent említett levélben mindenesetre azt is írja, hogy átadja másik ügyésznek az ügyet, mert az áldozat családja szerint elfogult lehet az ügyben, mivel az ő fia együtt dolgozott az egyik elkövetővel, Gregory McMichaellel. A New York Times látta is a rendőrségi jelentést, ami szinte semmi máson nem alapul, mint azon, hogy egy brunswicki rendőr kikérdezte Gregory McMichaelt, aki 1982 és 1989 között szintén a brunswicki rendőrségen dolgozott ügyészségi karrierje előtt. 

A kérdezz-felelek során McMichaelt tanúként, nem pedig elkövetőként hallgatták meg.

A New York Times felkért egy független atlantai ügyvédet,  Michael J. Moore-t, aki korábban Georgiában dolgozott ügyészként, hogy véleményezze Barnhill állításait; és szerinte a levél megállapításai hibásak, és az adott helyzetben a futót fegyverrel üldözők számítottak agresszornak, akikre így már nem vonatkoznak a jogos önvédelemről szóló georgiai törvények.

A törvény nem engedélyezi emberek csoportjainak, hogy fegyveres alakulatot képezve üldözőbe vegyenek egy fegyvertelen személyt, akiről azt feltételezik, hogy esetleg egy múltbeli bűn elkövetője lehetett

– fogalmazott Moore.

Felkavaró és dühítő

Az ügyben a fordulatot végül épp a már említett videó hozta el, amely az ügyész szerint azt bizonyította volna, hogy Arbery rátámadt a két, magát védő fegyveresre. Csakhogy május 5-én a videót nyilvánosságra hozták, és ezen semmi ilyesmi nem látszik.

A félperces videót egy McMichaeléket követő autós mobiltelefonnal készítette, és az látszik rajta, hogy a fehér kisteherautó utoléri a futó Arberyt. A kisteherautó platóján áll Gregory, egy pisztolyt szegezve Arberyre. A vezetőoldali ajtón kiszáll Travis egy shotgunnal. Lövés hallatszik a képen kívül, majd az látszik, ahogyan Travis és Arbery dulakodnak, majd két újabb lövés hallatszik. Arbery végül megpróbál elmenekülni, de nem tud: egy erőtlen lépés után véresen összeesik az aszfalton, Travis lába előtt.

A videó végre felkavarta az állóvizet. Brian Kemp, Georgia republikánus kormányzója közölte a Twitteren, hogy „A georgiaiak válaszokat érdemelnek”, ellenzéki kihívója, Stacey Abrams pedig azt írta, teljes kivizsgálásra, megfelelő vádakra és elfogulatlan ügyészségre van szükség. Joe Biden demokrata elnökjelölt azt mondta, Arberyt „a szemeink előtt lincselték meg”, ami „történelmünk legsötétebb fejezeteit idézi fel”. De nemcsak a politikusok, a sztárok is felszólaltak, LeBron James (fekete) kosárlabdázó például együttérzése kifejezése mellett azt írta:

Szó szerint vadásznak ránk, MINDENNAP, MINDIG, ha csak kitesszük a lábunkat otthonról! Már futni sem mehetünk ki?

Bár állítása szerint egyáltalán nem a közvélemény nyomása miatt, de május 5-én az ügyet átvevő ügyész, Tom Durden kiadott egy közleményt, amelyben azt írta:

A bizonyítékok alapos átvizsgálása után azon a véleményen vagyok, az ügyet a Glynn megyei esküdtszék elé kell tárni, hogy megfontolják a vádemelést.

Már amikor erre a járvány ellenére újra lehetőség lesz: a szabályozások alapján ugyanis az esküdtszék június 12-éig biztosan nem ülhet össze.

Az Arbery család ügyvédje a videót megnézve közölte:

Ez gyilkosság. Mindaz, ami ezen a videón látható, megerősíti mindazokat a bizonyítékokat, amelyeket már korábban is jeleztünk.

Az N.A.A.C.P., a legnagyobb amerikai, feketékkel foglalkozó emberi jogi szervezet georgiai elnöke szerint a videó „nagyon komoly és súlyos törvényszéki gondatlanságról” árulkodik.

Két nappal az ügyész nyilatkozata után, május 7-én le is tartóztatták Gregory és Travis McMichaelt gyilkosság és súlyos testi sértés vádjával, és a Glynn megyei börtönbe szállították őket. A nyomozóhatóság megállapította, hogy Travis McMichael volt az, aki megölte Ahmaud Arberyt.

Mindez csaknem két és fél hónappal Arbery halála után történt.

A georgiai nyomozóhatóságot vezető Vic Reynolds a New York Times kérdésére a videót meggyőző bizonyítéknak nevezte, és azt mondta róla, az „hihetetlenül felkavaró, és emberi értelemben is aggasztó”. Később, egy sajtótájékoztatón közölte:

A mi feladatunk a lehető legkevésbé sem engedni, hogy az érzelmeink befolyásoljanak. De amikor egy ilyen felvételt látsz, az eléggé feldühít. De ezt félre kell tenni, és csak azt a kérdést feltenni, van-e alapos indok a kezünkben a letartóztatáshoz.

Május 8-án még Donald Trump is megszólalt az ügyben egy tévéinterjúban, ahol a rá jellemző stílusban közölte, Arbery „nagyon rendes fiatalembernek tűnik”. Ő is nagyon-nagyon felkavarónak nevezte a videót, és azt mondta, biztos benne, hogy Georgiában jó döntést fognak hozni, miután minden bizonyítékot megvizsgálnak, mert „lehet, hogy nem minden van rajta a videón”.

S. Lee Merritt, a család ügyvédje azt mondta, az áldozat anyja megkönnyebbült a letartóztatás hírére, és „az egész folyamatot nagyon higgadtan viselte. Azt hiszem, visszatartja az érzelmeit, amíg ítéletet nem hirdetnek az ügyben.”

Egy utolsó születésnap

Ahmaud Arbery május 8-án ünnepelte volna a 26. születésnapját. Erre a napra időzítették a brunswicki lakosok és az ország többi részéből érkező támogatók azt a tüntetést, amelyet még a letartóztatás előtt szerveztek meg, de végül így is megtartottak. Már korábban meghirdették az #IRunWithMaud (Mauddal futok) kezdeményezést, amely során aki akart, 2,23 mérföldet futhatott, utalva a 02. 23-i dátumra, amelyen a gyilkosság történt – olyan is volt, aki a Maud szót írta ki a futása útvonalával.

A tüntetés egyik szónoka, aki szintén egy 26 éves fekete férfi volt, azt mondta az áldozatról:

Én is könnyen lehettem volna az. És közületek is bárki lehetett volna az.

A tüntetés résztvevői közül többen azt mondták, a letartóztatás „kezdetnek jó”, de várják az ítéletet, és mindez nem feledteti, hogyan kezelték az ügyet két hónapig. „Ha az elkövető lett volna fekete, az áldozat pedig fehér, már aznap este megtörtént volna a letartóztatás”– mondta az egyik résztvevő. Georgiában többen azt sürgetik, hogy kerüljenek be a gyűlölet-bűncselekmények a helyi törvényekbe.

A születésnap alkalmából a New Orleans Saints amerikaifoci-csapat játékosa, Malcolm Jenkins is közzétett egy videót a következő szöveggel:

Boldog születésnapot, Ahmaud Arbery. Ha le is tartóztatták ezt a két embert, mindent meg kell tennünk, hogy hogy senki ne felejtse el az ő arcát, és végül a bíróságon igazságot szolgáltassanak neki.

 Borítókép: Résztvevők a a Glynn megyei bíróság előtti tüntetésen. Fotó: Getty Images Hungary / Sean Rayford

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport