Zoltán
21 °C
36 °C

A Bizottság német elnöke kötelezettségszegési eljárással fenyegeti a németeket

2020.05.10. 23:53

Az Európai Unió Bíróságának határozatai kötelezőek minden nemzeti bíróságra nézve – erről adott ki közleményt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a német alkotmánybíróság által hozott, az Európai Központi Bank programjára vonatkozó ítélettel kapcsolatban.

A német alkotmánybíróság kedden kihirdetett ítéletében három hónapos határidőt szabott az Európai Központi Banknak arra, hogy indokolja meg a 2015-ben hirdetett, a gazdaság élénkítéséről szóló kötvényvásárlási programját, különben a német jegybank a továbbiakban nem vehet részt benne. A német alkotmánybíróság határozata súlyos politikai-jogi válságot jelent az Európai Unióban, ez ugyanis az első alkalom, hogy az egyik tagállam alkotmánybírósága tételesen szembemegy egy EU-s ítélettel, ez pedig az egész EU-s jogrendszer státusza szempontjából kritikus lehet.

Az uniós bizottság elnöke nyilatkozatában kiemelte, a német alkotmánybíróság határozata az Európai Unió két témakörét, a közös uniós fizetőeszköz, az euró rendszerét és az európai jogrendszert helyezi reflektorfénybe. Von der Leyen azt hangsúlyozza, hogy uniós alapelv, hogy az Európai Unió monetáris politikája kizárólagos hatáskörébe tartozik, ahogy az is, hogy az uniós jog elsőbbséget élvez a nemzeti joggal szemben, valamint az Európai Unió Bíróságának határozatai kötelezőek minden nemzeti bíróságra.

Von der Leyen kijelentette, hogy az uniós jogra vonatkozóan utolsó szó joga mindig az Európai Unió luxemburgi székhelyű bíróságáé.

Arra emlékeztetett, hogy az Európai Bizottság feladata az eurórendszer és az uniós jogrendszer megfelelő működésének biztosítása. Ezért az uniós bizottság a német alkotmánybíróság határozatának részletes elemzésébe kezd, és megvizsgálja, hogy annak eredménye fényében milyen lépésekre van szükség, amelyek között szerepelhet akár a kötelezettségszegési eljárás megindításának lehetősége is – mondta.

„Az Európai Unió az értékek és a jog közössége, amelyet mindenkor meg kell védenünk. Ez tart össze bennünket, ez az, amiért küzdünk” – fogalmazott Ursula von der Leyen.

(MTI)