Verhofstadt: Hitler óta nem látott Európa ilyen fellépést

2020.05.11. 21:29 Módosítva: 2020.05.11. 22:18

Adolf Hitler 1933-as Felhatalmazási törvénye óta nem látott ilyen fellépést Európa, írta Orbán Viktorról és a koronavírus miatti veszélyhelyzetben kihirdetett rendeleti kormányozásról Guy Verhofstadt, Belgium korábbi miniszterelnöke.

Verhofstadt, aki 2009 óta az Európai Parlament tagja, és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) volt frakcióvezetője, arról írt véleménycikket a Project Syndicate-re, hogy megöli-e a demokráciát a jelenlegi világjárvány. Ebben a cikkben a politikus amellett érvel, hogy a koronavírus által okozott gazdasági következmények mellett szerinte azzal is komolyan számolni kell, hogy a kialakult helyzet veszélyezteti a demokráciát.

A cikk aggasztónak nevezi azokat az erőfeszítéseket, amelyek a járvány miatt kialakult válságot a demokrácia aláásására használják fel, a példák között pedig elsőként Magyarország miniszterelnökére, Orbán Viktorra hivatkozik a szerző, aki szerint Orbán az elmúlt évtizedben folyamatosan támadta a szabad sajtót, a civil szervezeteket és a politikai ellenfeleit egyaránt. Most pedig ürügyként használja a járványt arra, hogy olyan jogszabályokat vezessen be, amely határozatlan időre lehetővé teszi számára a rendeleti kormányzást – írja a belga politikus.

Guy Verhofstadt, aki már régóta Orbán Viktor egyik nemezise az EP-ben, heves beszédeket szokott intézni Orbán és rendszere ellen, és akinek a magyar miniszterelnök is rendszeresen kiszól az európai parlamenti felszólalásaiban, Orbánon kívül Donald Trumpról és Jair Bolsonaról is írt.

Az USA elnöke kapcsán arról írt, hogy Trump sikeresen átpolitizálta a járvány kérdését, és egyes kormányzóktól (főleg demokratáktól) megtagadta a segítséget. Bolsonaról pedig azt állította, hogy hasonló forgatókönyvet használ, mint az amerikai elnök, csak nyíltabban erőszakos és oligarchikus a rendszer, amit kiépített.

Szijjártó: Guy Verhofstadt rosszindulatú, kártékony ember

Frissítés: Szijjártó Péter külügyminiszter reagált Verhofstadt szavaira. A külgazdasági és külügyminiszter Guy Verhofstadt liberális európai parlamenti képviselőt "rosszindulatú, kártékony" embernek tartja, aki Brüsszelben és Strasbourgban folyamatosan az európai nemzetek gyengítéséért dolgozik, írja az MTI.

Szijjártó Péter keddi, a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében arra reagált, hogy a képviselő a Project Syndicate-re írt cikkében a magyar "koronavírus-törvényt Hitler felhatalmazási törvényéhez" hasonlította.

A külügyminiszter szerint Guy Verhofstadtról az elmúlt években bebizonyosodott, hogy alkalmatlan bármiféle kulturált vitára.

"Elég csak megnézni néhány, az Európai Parlamentben előadott kontrollálatlan ordítozását"

- írta. Szerinte "a Soros-terv egyik kulcsfigurája, a nemzetközi liberális mainstream egyik vezére" most sem hazudtolta meg önmagát: "beállt a sunyin nácizók táborába." Guy Verhofstadt viszont nem szerepel a magyar választói névjegyzékben, ezért egyáltalán nem számít, mit gondol a magyar törvényekről - tette hozzá.

Szijjártó azt írta: "nekünk csak a magyar emberek számítanak, egészségüket és munkahelyeiket megvédjük, akármit is mond Guy Verhofstadt."  • Hírek
  • Személyi kölcsön