Fauci: Kontrollálhatatlanná válhat a vírus terjedése

2020.05.12. 18:22

Kedden tanúként hallgatta meg az amerikai kongresszus bizottsága az elnök Donald Trump koronavírusügyi főtanácsadóját a védekezés ügyében. Fauci az elhamarkodott nyitás okozta visszafordíthatatlan hatásokra figyelmeztette az államok kormányzóit, kiemelve, hogy ha nem vigyáznak, akkor kontrollálhatatlanná válik majd a vírus terjedése. „Ha kihagyják a szükséges állomásokat [az újranyitás folyamatában], akkor a kisebb megugrások helyett újabb járványgócok keletkezhetnek” – mondta.

Hozzátette, hogy még a legszigorúbb körülmények között végzett enyhítés esetén is emelkedni fognak az esetszámok, ez elkerülhetetlen, így belátható, hogy ha nem vigyáznak, annak súlyos következményei lehetnek.

Elmondta, hogy reményei szerint korlátozható lesz az őszi második hullám hatása, de ehhez megfelelő mennyiségű védőfelszerelés, tesztkapacitás és egészségügyi erőforrás kell. „Nem fog csak úgy eltűnni ez a vírus, bárhol jelen lehet a Földön, ahonnan később visszatérhet hozzánk akkor is, ha sikerülne teljesen megállítanunk” – mondta. Jelenleg viszont még nincs irányítás alatt a koronavírus-járvány az Egyesül Államokban, úgyhogy ne is gondolja senki, hogy teljesen uralnák a helyzetet, de legalább már a jó irányba haladnak a járványgörbe alapján.

A házi karanténban levő főtanácsadó emellett arról is beszélt, hogy

  • egyszerre több védőoltás kifejlesztésén dolgoznak, mert ezzel többszörösére növelhetik a védekezés hatékonyságát, hiszen több esélyt adnak maguknak a kutatás során,
  • a vakcina viszont szinte biztosan nem lesz kész három hónap múlva, amikor nagyjából 5000 egyetemnek kellene újra kinyitnia 20 millió tanuló előtt országszerte,
  • szinte biztosan magasabb a valós halálozási arány, mint amit hivatalosan nyilván tartanak, mert nem tudnak minden esetet azonosítani, azt viszont nem kívánta megbecsülni, hogy mekkora arányú lehet az eltérés.

Fauci mellett meghallgatták az amerikai járványügyi hivatal vezetőjét, Robert Redfieldet, Brett Giroirt, az egészségügyi és emberi erőforrások tárcájának államtitkárát, illetve Stephen Hahnt, az élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) vezetőjét.

Redfield a tesztelések, illetve a tesztelési kapacitás növelésének fontosságát hangsúlyozta, ezek nélkül nem kezdődhet meg a komolyabb újranyitás. Ennek a tervét pedig hamarosan nyilvánosságra hozzák majd. Giroir arról beszélt, hogy ha elérik a csúcsot, akkor havi 40-50 millió koronavírustesztet tudnak majd gyártani, leszállítani és elvégezni. A mostani állapot szerint a következő négy hétben 12,9 millió tesztet szeretnének elvégezni.

A koronavírus-járvány által legjobban sújtott országnak számító Egyesült Államokban már közel 1,4 millió új típusú koronavírusos esetet regisztráltak, az áldozatok száma pedig meghaladta a 80 ezret.  • Tippek
  • Hírek