Gyula
7 °C
20 °C

Ausztria június 15-én teljesen megnyitja határait Németország felé

2020.05.13. 09:29 Módosítva: 2020.05.13. 13:54

Ausztria június 15-én teljesen megnyitja a koronavírus-járvány miatt lezárt határait Németország felé - közölte az MTI az APA hírügynökség alapján.

A kétszakaszos nyitás jegyében péntektől pedig már csak szúrópróbaszerű ellenőrzésekre lehet számítani az osztrák-német határon. Már szerda reggeltől több kisebb határátkelő megnyitott Ausztria és Bajorország között az ingázók és a helyi lakosok előtt.

Sebastian Kurz osztrák kancellár kedden jelezte, hogy júniusban várható a határnyitás. Kurz még aznap telefonon beszélt Angela Merkel német kancellárral. A berlini kormány várhatóan szerdai ülésén dönt majd a további lépésekről.

A bécsi kancellári hivatal közlése szerint Ausztria arra törekszik, hogy a többi szomszédjával közös határait is mielőbb megnyissa. Kurz megbízta Karl Nehammer belügyminisztert, illetve Karoline Edtstadler Európa-ügyi és Alexander Schallenberg külügyi tárcavezetőt, hogy dolgozzanak ki egy hasonló nyitási menetrendet Svájccal, Liechtensteinnel és a kelet-európai szomszédokkal arra az esetre, ha ezekben az országokban is sikerül ellenőrzés alá vonni a fertőzések számát.

A döntés turizmusra vonatkozó részével Elisabeth Köstinger tárcavezető foglalkozik majd. Köstinger volt az első kormánytag, aki - még húsvét előtt - felszólalt az osztrák-német határ nyár előtti újranyitásáért. A miniszter javaslatát akkor az egészségügyi minisztérium és a kabinet is hűvösen fogadta. Az osztrák turizmus nagyban támaszkodik az országba nyáron érkező német nyaralókra.

Az Európai Bizottság szerdai heti ülésén ismerteti a fokozatos határnyitásra vonatkozó irányelveit. Brüsszel óvatosságot vár el a tagállamoktól. Az ellenőrzések ritkítását csak azokban az országokban javasolja, ahol a határ mindkét oldalán hasonló ütemben csökkent a fertőzöttség szintje.

Lazítják a szigorításokat Németországban

Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter szerdán Berlinben jelentette be, hogy lazítják a koronavírus-világjárvány miatt bevezetett határigazgatási szigorításokat Németországban. A határforgalom állandó ellenőrzését fokozatosan, június 15-ig számolják fel, de csak akkor, ha a járványhelyzet megengedi. A szigorításokat ismét be lehet vezetni, ha felerősödik a járvány.

Az első lépésben, május 16-án teljesen megszűntetik a korlátozásokat a Luxemburggal közös határszakaszon, az Ausztriával, Svájccal és Franciaországgal közös szakaszon pedig megnyitják valamennyi átkelőt, és az állandó ellenőrzésről áttérnek a szúrópróbaszerű vizsgálatokra. Ugyanezt a megoldást szorgalmazzák a Dániával közös szakaszon. A koppenhágai vezetéssel még nem állapodtak meg.

Az átkelőkön folytatott ellenőrzés fokozatos visszavonásával párhuzamosan megerősítik az úgynevezett mélységi ellenőrzést a határtól számított 30 kilométeres sávban.

Az Olaszországból és Spanyolországból érkező repülőjáratoknál továbbra is fenntartják az állandó ellenőrzést.

A Lengyelországgal és Csehországgal közös határszakaszon egyelőre nincs változás. Ezeken a szakaszokon nem is a német, hanem a szomszédos ország kormánya rendelt el állandó ellenőrzést és belépési korlátozásokat.

Vonják vissza a karantént

A szövetségi kormány javasolja a járványügyben illetékes tartományi kormányoknak, hogy vonják vissza azt a rendelkezést, miszerint két hétre karanténba kell vonulnia az európai uniós társországokból érkezőknek. Az úgynevezett harmadik országokból - az Európai Unión kívülről - érkezők esetében továbbra is fenn kell tartani a kéthetes karantén szabályát, méghozzá legalább június 15-ig.

A szigorítások fokozatos visszavonása nem jelenti azt, hogy elmúlt a veszély. A kormány arra törekszik, hogy a németek június közepétől ismét ugyanolyan szabadon utazhassanak az EU-ban, mint a járvány előtt, de a fertőzéshigiéniai szabályokat továbbra is be kell tartani - mondta a miniszter.