Egy kirúgott vezetője élesen bírálta a Trump-kormány járványkezelését

2020.05.14. 23:06

Egy amerikai képviselőházi meghallgatáson kritizálta a Trump-kormány járványügyi lépéseit az egyik fontos egészségügyi hatóság kirúgott vezetője – írja a CNN.

Rick Bright az egészségügyi minisztérium alá tartozó orvosbiológiai kutatás-fejlesztési ügynökséget (BARDA) vezette, amely a koronavírus elleni gyógyszerek és vakcinák fejlesztését is irányítja.

Brightot állítása szerint azért rúgták ki, mert nem volt hajlandó beállni a Donald Trump elnök által favorizált gyógyszerek, az eredetileg a malária ellen fejlesztett klorokin és hidroxiklorokin mögé. Bár ezek a gyógyszerek eleinte ígéretesnek tűntek a koronavírus ellen, azóta több vizsgálat is arra jutott, hogy többet ártanak, mint amennyit használnak, mert nemcsak nem hatékonyak, de még szívproblémákat is okozhatnak a betegeknél.

A több mint háromórás meghallgatáson Bright ezen kívül is több vádat és kritikát megfogalmazott. A főbb állításai röviden:

  • A kormány figyelmen kívül hagyta a korai jelzéseket, ezért elmulasztotta a lehetőséget, hogy időben lépjen fel a vírus ellen.
  • Amikor egy beszállítócég vezetője jelezte, hogy hiánycikkek lesznek az egészségügyi dolgozóknak szükséges védőfelszerelések, ő állítása szerint a elkezdte kongatni a vészharangot, de a felettesei válaszra sem méltatták.
  • A kormánynak nincs átfogó, központilag koordinált terve a járvány kezelésére.
  • A hidroxiklorokin használatát a szokásos ellenőrzési procedúra megkerülésével akarták elfogadtatni.
  • A vakcina kifejlesztésére megszabott egy-másfél éves határidő túl gyors, félő, hogy ez nem lesz elég idő arra, hogy teljesen megbizonyosodjanak az oltások biztonságosságáról.
  • Még mindig nem áll rendelkezésre elég teszt az országban.

Jobb tervezés híján 2020 lehet a legsötétebb tél a modern történelemben

– mondta Bright.

Az egészségügyi minisztérium cáfolta mind Bright elbocsátásának általa felhozott okát, mind az azóta megfogalmazott vádjait. Trump Twitteren kelt ki ellene – akárcsak a két nappal korábbi szenátusi meghallgatása után Anthony Fauci ellen, aki a korlátozások elhamarkodott lazításának veszélyeire figyelmeztetett.  • Tippek
  • Hírek