Japánban 20 százalékkal visszaesett az öngyilkosságok száma áprilisban

2020.05.14. 08:47

Összehasonlították Japánban a tavalyi és az idei áprilisi adatokat az öngyilkosságok tekintetében, és arra jutottak, hogy a koronavírus miatti korlátozások időszakában az előző évihez viszonyítva 20 százalékkal visszaesett az öngyilkosságok száma annak ellenére, hogy jelentős stresszfaktornak számíthat a koronavírus megjelenése, április közepi tetőzése, illetve Japánban nem vagy csak korlátozottan működött több lelkisegély szolgálat is, írja a The Guardian. Az elmúlt öt évben ez a legnagyobb csökkenés ezen a téren. 

Idén áprilisban 1455-en vetettek véget az életüknek az országban, ez 359-cel kevesebb, mint ahányan így döntöttek 2019 áprilisában.  A jelentős visszaesés oka lehet, hogy megemelkedett az otthon, családtagokkal eltöltött idő, hogy tolódik a tanévkezdés, valamint, hogy a korlátozások miatt kevesebben ingáznak a munkába. 2003 óta csökken az öngyilkosságok száma az országban: akkor egy év alatt több mint 34 ezren vetetett véget az életüknek, míg 2019-ben több mint 20 ezren lettek öngyilkosok.

Noha a 2003-as adatokhoz képest a 2019-esek biztatóak, a gyerekek körében emelkedett az esetek száma: ennek okai között gyakran szerepel az iskolai zaklatás és megfélemlítés, és más iskolai problémák. Japánban a tanév áprilisban kezdődik, ám most a koronavírus miatt ez későbbre tolódott. 

Az országban egyébként várhatóan 39 prefektúrában feloldanák a szükségállapotot csütörtökön, közölte a helyi média. Japánban egy hónappal ezelőtt hirdették ki a rendkívüli állapotot, és arra kérték az embereket, hogy csökkentsék a személyes kontaktjaikat 80 százalékkal annak érdekében, hogy mérsékeljék a vírus terjedését.

  • Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.