Izabella, Dalma
14 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

A pancsen láma szabadon engedését követeli Kínától az USA

2020.05.15. 06:27

Az Egyesült Államok felszólította a kínai vezetést, hogy engedje szabadon a fogvatartott 11. pancsen lámát, akit a dalai láma választott ki még 1995-ben. 

Továbbra is nyomást gyakorlunk a kínai hatóságokra annak érdekében, hogy elárulják, hol tartják fogva, és hogy engedjék szabadon. Nem a kínaiak joga kiválasztani a dalai lámát, mint ahogy a következő pápát sem

- fogalmazott Sam Brownback, az amerikai külügyminisztérium vallásszabadság ügyeivel foglalkozó tisztségviselője az MTI tudósítása szerint.

Az indiai száműzetésben élő dalai láma, Tendzin Gyaco 1995-ben választotta ki egy hatéves kisfiú, Gedun Csöki Nyima személyében a második számú vallási méltóságnak, a pancsen lámának a 11. reinkarnációját.

Miután ezt Tibetben kihirdették, a kínai hatóságok eltüntették a fiút, és azóta nem tudni, hol tartják fogva.

A tibeti buddhisták szerint a mindenkori dalai láma maga választja meg újjászületése helyét, és hogy kiben fog újjászületni, majd halála után a vezető lámák keresik meg a konkrét személyt. Peking viszont vitatja ezt az újjászületésre alapozott utódlási rendszert, és magának követeli a jogot a címek adományozására.  A kínai vezetés ezért még 1995 novemberében egy másik kisfiút nevezett ki pancsen lámának. A dalai láma viszont ezt érvénytelennek nyilvánította.

Sam Brownback arról is beszélt a csütörtöki sajtótájékoztatóján, hogy Washingtonban aggasztónak látják, hogy a koronavírus-járvány miatt Indiában zaklatják a kisebbségi muszlimokat. Az indiai közösségi médiában hamis információk terjednek a járvány terjedésével kapcsolatban, tette hozzá. Azt ugyanakkor nem állította, hogy az indiai kormány áll e mögött, sőt, üdvözölte, hogy Újdelhi többször elhatárolódott a jelenségtől.

Narendra Modi miniszterelnök pártja, a Bháratíja Dzsanata azonban több százezer olyan üzenetet továbbított a Twitteren, amelynek a címe a CoronaJihad volt, utalva arra, hogy a koronavírus és a dzsihád összefügg.