Simon, Szimonetta
1 °C
15 °C

Franciaországban a karantén feloldása óta 25 új gócpontot találtak

2020.05.17. 19:32

Franciaországban a koronavírus-járvány miatt nyolc hétig tartó szigorú kijárási korlátozások hét eleji feloldása óta 25 új gócpontot regisztráltak, köztük két vágóhíd is, ráadásul mindkettő a kevésbé veszélyeztetett, zölddel megjelölt övezetben található. A karantén fokozatos feloldásának megkezdését a lakosság egyébként sikeresnek ítélte meg, így a kormányzat tetszési mutatója öt százalékponttal emelkedett.

A két vágóhíd közül az egyik Bretagne-ban, Mené településen működik, itt hat, míg az Orléans közelében található Fleury-les-Aubrais vágóhídján 34 embernél mutatták ki a SARS-CoV-2 nevű új koronavírust szombaton. A vágóhidak kitettsége nemcsak Franciaországra jellemző, az Egyesült Államokban, Németországban, Spanyolországban, Írországban, Brazíliában, Kanadában is több vágóhídon megjelent a koronavírus. Ennek több oka is lehet: egyebek mellett a távolságtartás és a maszkviselés betartatásának nehézsége, valamint a hűtött levegő.

A francia egészségügyi miniszter szerint az Európában bevezetett egyik legszigorúbb, általános karantén hétfői feloldásával életbe léptetett rendszer - amely a tömeges tesztelésen, a fertőzöttek elkülönítésén és a fertőzési láncolatok feltárásán és megtörésén alapul - működőképesnek bizonyult. A héten már napi 50 ezer tesztet végeztek a hatóságok (amelyeknek két százaléka bizonyult pozitívnak), jóllehet a kormány ígéretében előzetesen heti 700 ezer teszt szerepelt. A feloldás valódi mérlegét két hét múlva lehet megvonni a kórházi ellátására szorulók csökkenő vagy emelkedő tendenciája alapján. A francia kormány, több más országhoz hasonlóan, attól tart, hogy a járványnak lesz még egy, második hulláma nyárelőn, bár a szakemberek ezt inkább őszre teszik.

A első hétvégén számos francia tengerpart megnyitott, sétálni, fürdőzni, sportolni és horgászni lehetett (a társadalmi távolságtartás szabályainak betartása mellett), de a napozás vagy piknikezés továbbra sem engedélyezett. A tengerpartokat egyelőre csak a helyiek látogathatják, június 2-ig a franciák csak a lakóhelyük száz kilométeres körzetében mozoghatnak. A vendéglátóhelyek egyelőre országszerte zárva vannak, a gyülekezés pedig csak tíz főig engedélyezett.

Franciaországban a vírus még mindig aktívan jelen van: az elmúlt 24 órában 96-tal 27 625-re emelkedett a halálos áldozatok száma az előző napi 104 után, de napról napra egyre kevesebb fertőzött szorul kórházi ellátásra. A kórházi betegek száma 19 ezer, közülük 2 ezren vannak lélegeztetőgépen, és szombaton még mindig 350 új beteget vettek fel a kórházakba. A házhoz hívható SOS Médecins orvosi szolgálat tevékenységének mintegy 5 százalékát adják jelenleg a fertőzésgyanús esetek, míg a kórházak sürgősségi osztályai munkájának már csak alig két százalékát teszik ki a koronavírusos esetek.