Bíróság kötelezte a holland nagymamát, hogy törölje unokái képeit a Facebookról

2020.05.22. 14:30

Egy holland nagymamát az unokáiról készült, közösségi oldalakra felöltött képeinek törlésére kötelezte a bíróság - számolt be az MTI. 

A nőnek a Facebookról és a Pinterestről is törölnie kell az unokáit ábrázoló, a szülők engedélye nélkül posztolt képeket. Az ügy azt követően került bíróság elé, hogy a nagymama és lánya nem tudták rendezni a vitát. A gyerekek anyja többször kérte a nagymamától, hogy törölje a felvételeket.

A bíró úgy döntött, hogy az ügy az Európai Unió általános adatvédelmi rendeletének (GDPR) hatálya alá tartozik. Az egyik szakértő szerint a döntés tükrözi az "Európai Bíróság évek óta képviselt álláspontját".

A GDPR nem vonatkozik adatok személyes vagy otthoni felhasználására, de ez a kitétel erre az esetre nem érvényes, mivel a fényképek nyilvánossá tételével azok széles közönség számára váltak elérhetővé. 

A nőnek el kell távolítania a képeket a közösségi oldalakról, vagy napi 50 eurós (17 ezer forintos), legfeljebb összesen ezer eurós (350 ezer forintos) pénzbüntetést kell fizetnie. Ha újabb képeket közöl a gyerekekről, naponta plusz 50 euróval növekszik a büntetése.  • Hírek
  • Árfolyam