Elrabolták Szaúd-Arábiában egy disszidens gyerekeit

2020.05.25. 11:55

Húsz autóval körülbelül 50 állambiztonsági ügynök érkezett március 16-án hajnalban egy rijádi házhoz, és az ott élő testvérpárt, Omar és Sarah al-Dzsabrit magukkal vitték – számolt be a történtekről a BBC-nek a testvérük, Hálid al-Dzsabri. Omar, Sarah és Hálid-al Dzsabri annak a Szaád al-Dzsabrinak a gyerekei, aki a szaúdi titkosszolgálatok összekötője volt a nyugati titkosszolgálatokkal, köztük a brit kormányügynökséggel, az MI6-tal, és három évvel ezelőtti disszidálása előtt egy al-Kaida-merénylet megakadályozásában is részt vett.

A történtek után a család rijádi házát átkutatták, a biztonsági kamerákból eltávolították a memóriakártyákat, a testvéreket pedig azóta fogva tartják, családjuk semmit sem tud róluk. A BBC-t Hálid al-Dzsabri Kanadából hívta fel, itt él apjával önkéntes száműzetésben.

Úgy hiszi, testvéreit azért tartják fogva, hogy így kényszerítsék rá apjukat a szaúdi visszatérésre, és attól tart, apját azonnal letartóztatnák és bebörtönöznék. „Bármilyen hazugságot képesek kitalálni róla, amit csak akarnak, de (apám) ártatlan." A BBC kereste a szaúdi illetékeseket az ügyben, de nem reagáltak a megkeresésre. 

Szaád al-Dzsabri Mohamed bin Nayef herceg jobbkeze volt évekig, ez idő alatt kulcsfontosságú szereplő volt az al-Kaida elleni küzdelemben.   • Hírek
  • Lakáshitel