Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Virgil
1 °C
5 °C

A svéd turistáktól tart több európai ország

2020.05.26. 18:21

  

Nincs egészségügyi indoka a svédek kizárásának, ha a koronavírus-járványon túljutó balti országok megnyitják a határaikat. Ez politikai döntés lenne – jelentette ki kedden Ann Linde svéd külügyminiszter.

Miközben több európai ország a nyár elején enyhíteni akar az utazási korlátozásokon, az észak-európai térségben több ország amiatt aggódik, hogy a svéd turisták beengedése az új fertőzések kockázatának növekedésével járhat – írja az MTI.

Svédországban több mint négyezren haltak bele a koronavírus okozta betegségbe, ami közel négyszerese a skandináv országok összesített adatának. Stockholmban, a fővárosban a legsúlyosabb a helyzet. A többi országétól eltérő, szigorú közösségi korlátozások helyett az állampolgárok belátására alapozó svéd járványkezelési modell megítélése ellentmondásos, csak hosszabb távon fog látszódni, hogy összességében sikeresnek bizonyul-e.

A legújabb hír az utazásokkal kapcsolatban az, hogy Ciprus bejelentette: nem engedélyezi a közvetlen légi járatokat Svédországból, amikor június 9-én megnyitja határait. Norvégia, Dánia és Finnország ezzel szemben megkapta az engedélyt. A hír élénk érdeklődést váltott ki a svéd médiában.

Linde felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Unió szerint nem szabad hátrányos megkülönböztetést tenni az országok között a határok megnyitásakor. A külügyminiszter szerint "nagyon bonyolult a helyzet, és minden országban minden politikusnak tekintettel kell lennie a hosszú távú hatásokra, amikor erősen politikai indíttatású döntéseket hoz".

A svéd kormány iránymutatása szerint az állampolgárok legalább július 15-ig csak a legszükségesebb esetekben utazzanak külföldre, de a határok nincsenek lezárva.

Kapcsolódó

Hol, hogy áll most a járvány?

Minden adat a koronavírusról, naprakészen, térképekkel, grafikonokkal.15%
4599 Ft
3910 Ft
15%
5990 Ft
5092 Ft