11:00, November 26.
Tunézia 0
Ausztrália 1
al-Dzsanúb Stadion D csoport
14:00, November 26.
Lengyelország 2
Szaúd-Arábia 0
Education City Stadion C csoport
17:00, November 26.
Franciaország 2
Dánia 1
974 Stadion D csoport
20:00, November 26.
Argentína 0
Mexikó 0

Orbán régimódi sms-ben gratulált kedves barátjának, Matteo Salvininek

2020.05.26. 14:04 Módosítva: 2020.05.26. 16:09

Az olasz parlament felsőházának mentelmi bizottsága nem támogatja, hogy megvonják Matteo Salvini szenátor, a Liga párt vezetőjének mentelmi jogát az őt korábbi belügyminiszterként érintő újabb eljárásban, az Open Arms civilhajóval tavaly érkezett migránscsoport feltartóztatása miatt - jelentette az MTI. A 23 fős bizottság 13 tagja a mentelmi jog megvonása ellen szavazott.

A bizottság véleménye útmutatóként szolgál a szenátus számára, amelynek június végéig kell szavaznia a kérdésben. A szenátor mentelmi jogának megvonásához a felsőház abszolút többségére lesz szükség.

Fordulatot jelentett, hogy közvetlenül a bizottsági szavazás előtt a kormánypárti Élő Olaszország (IV) bejelentette, hogy tagjai nem vesznek részt a voksolásban, mert nem tartják megalapozottnak a Matteo Salvinivel szembeni eljárást.

A tavaly augusztusban belügyminiszterként ténykedő Matteo Salvini nem engedélyezte a Proactiva Open Arms nevű spanyol szervezet fedélzetén 164 migránssal közelítő hajójának, hogy olasz vizekre lépjen vagy kikössön, és tette ezt a nem sokkal korábban bevezetett második migrációs-biztonsági törvénycsomag intézkedéseinek értelmében.

Matteo Salvini mentelmi jogát egy másik ügyben február 12-án a szenátus megvonta, mivel szintén tavaly nyáron nem engedélyezte a Gregoretti olasz katonai hajóval érkezett migránsok azonnali partra szállását. A Gregoretti-ügyben októberben várják Salvinit meghallgatásra a szicíliai ügyészségre. Korábban, 2019 márciusában, a Diciotti hajó ügyében nem vonták meg Salvini mentelmi jogát, de akkor az M5S még a Liga kormányszövetségese volt.

Frissítés: Orbán Viktor kedden délután a hivatalos Instagramjára töltött fel egy fotót arról az sms-ről, amelyben gratulált Matteo Salvininek. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Your fight is a good fight. We are with you, Matteo!

Orbán Viktor (@orbanviktor) által megosztott bejegyzés,

A félig angolul, félig olaszul írt üzenetben a feladó - az aláírás szerint Viktor - kedves barátjának nevezi telefonkönyben Matteo Salvini néven szereplő címzettet, és biztosítja arról, hogy Magyarország vele van. 

A képen nem csak a szöveges üzenet látszik, hanem az is, hogy Magyaroszág miniszterelnöke valószínűleg továbbra is ragaszkodik a jóöreg Nokia 6700-as készülékhez. Ez egy több mint 10 éves modell, amelyről korábban is posztolt már a közösségi médiában Orbán. Akkor Havasi Bertalannak, a miniszterelnök sajtófőnök ekkor azt mondta: Orbán évek óta ezt a típust használja,mert ragaszkodik a jól bevált dolgokhoz.  • Hírek
  • Bankszámla