Törvényes lett az azonos neműek házassága Costa Ricában

2020.05.26. 12:36

Costa Ricában – Közép-Amerikában elsőként – legalizálták az azonos neműek házasságát kedden – írja az MTI.

A módosítás életbe lépését az állami televízióban és a közösségi oldalakon is kihirdették, de a koronavírus-járvány miatt a nyilvános ünnepségek elmaradtak. Sok azonos nemű pár – kihasználva a lehetőséget – a törvény hatályba lépését követően azonnal egybekelt.

Costa Rica Közép-Amerikában az első, az amerikai kontinensen a nyolcadik, míg a világon a 29. ország, ahol legalizálták az azonos neműek házasságkötését. Carlos Alvarado elnök szerint a változtatás jelentős társadalmi és kulturális átalakulással jár majd, és ezreket érinthet. A szexuális kisebbségek nemzetközi civil szervezete, az ILGA üdvözölte a lépést.

A Costa Rica-i legfelsőbb bíróság 2018 augusztusában alkotmányellenesnek nyilvánította az azonos neműek házasságára vonatkozó tilalmat. A törvényszék 18 hónapot adott a parlamentnek arra, hogy módosítsa a vonatkozó jogszabályt. A legfelsőbb bíróság úgy rendelkezett, hogy ennek hiányában a tilalom a határidő lejártával automatikusan hatályát veszti. Erre hétfő éjjel került sor.

A Costa Rica-i példa dominóhatást válthat ki Latin-Amerikában. Az Emberi Jogok Amerika-közi Bírósága 2018. január 9-én azt javasolta a térségbeli országoknak, hogy engedélyezzék az azonos neműek házasságát, illetve biztosítsanak a heteroszexuális párokkal megegyező jogokat a meleg pároknak.  • Tippek
  • Bankszámla