16:00, December 06.
Marokkó 0
Spanyolország 0
Education City Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 06.
Portugália 0
Svájc 0

WHO: Ha túl korai a lazítás, bármikor jöhet a második hullám

2020.05.26. 08:25

Csak azért, mert éppen lecsengő szakaszban van a járvány, még nem jelenthetjük ki biztosan, hogy hónapjaink vannak a következő hullámig. Akár a jelenlegi hullámban is következhet még egy csúcs

– erről Mike Ryan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ügyvezető igazgatója beszélt egy online konferencián. A Guardian cikke szerint a bármikori második hullámra nagyobb az esély azokban az országokban, ahol túl korán enyhítettek a korlátozásokon, mondta Ryan.

Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem virológusa az Index Kibeszélőben nemrég elmondta, hogy a korlátozások enyhítése ellenére a vírus nem változott, továbbra is sokat kell kezet mosni és maszkot kell viselni. 

A nyár közeledtével kapcsolatos reményekkel kapcsolatban kijelentette, felesleges abban bízni, hogy a meleg hatása majd lassítja a járványt, mert ezt nem támasztják alá tudományos adatok, tapasztalatok.

A virológus a járvány következő, második hullámáról azt mondta, hogy az elkerülhetetlen, ám az érkezésének ideje és az intenzitása nem megjósolható, mert azt túl sok körülmény befolyásolhatja. Hangsúlyozta, hogy a védekezésnek továbbra is két pillére van, az emberek tudatossága és a szakmai-tudományos háttér. Legyünk tudatosak, és figyeljük a hivatalos szakmai kommunikációt – óvott Kemenesi.

Alábbi, folyamatosan frissülő grafikonjainkon végigkövetheti, hol, hogyan áll most a járvány a világban:  • Hírek
  • Hírek