159 ezerrel többen haltak meg Európában a koronavírus-járvány miatt

2020.05.28. 16:22 Módosítva: 2020.05.28. 19:26

Március eleje óta összesen 159 ezerrel többen haltak meg a koronavírus-járvány miatt Európa huszonnégy országában az előzetesen vártnál az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai igazgatójának csütörtöki bejelentése alapján – írja a CNN.

A Hans Kluge által bejelentett adatok a WHO által európaiként számon tartott országok kevesebb mint felére vonatkoznak – összesen 53 ország tartozik ide a szervezetnél, beleértve ebbe egyebek mellett Oroszországot és Törökországot is. Kluge elmondása szerint a régióban több mint kétmillió esetet regisztráltak, és több mint 175 ezer megerősített halálesetről lehet tudni, ami nagyságrendekkel több, mint amire alapjáraton számítottak az év ezen szakaszában. A WHO-hoz beérkezett adatokból az is kiderült, hogy

  • az áldozatok 94 százaléka 60 év feletti volt,
  • 97 százalékuknak volt valamilyen egészségügyi problémája
  • és 59 százalékuk volt férfi.

Kluge emellett elmondta azt is, hogy az elmúlt két hét során 15 százalékkal nőtt az esetek összesített száma, és a régió továbbra is a világ eseteinek 38 százalékáért, a haláleseteknek pedig 50 százalékáért felelős. Az elmúlt tizennégy nap alatt Oroszország, Olaszország, Törökország, Fehéroroszország és az Egyesült Királyság jelentette a legtöbb esetet. Spanyolország, Olaszország, Nagy-Britannia és Franciaország összesített halálesetei továbbra is az összes európai haláleset 72 százalékát teszik ki.

Az igazgató hozzátette, hogy bár az elmúlt időszakban a régióban egyre csökkent a korlátozások száma, gazdasági fellendülésre csak a járvány terjedésének megfékezése mellett van lehetőség. Mint mondta, ebben a helyzetben az egészségügybe és a szociális háló megerősítésébe kell fektetni, a megszorításokat pedig mindenképpen el kell kerülni. Ez utóbbival kapcsolatban Kluge emlékeztetett a 2008-as gazdasági válságra, ahol sok kormány éppen az egészségügy terén vágta vissza a költekezést. A járvány alakulását ebben a cikkünkben követheti nyomon:

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport