Minneapolis még mindig lángokban

2020-05-29T082249Z 337790498 RC28YG9TWVZ4 RTRMADP 3 TWITTER-TRUM
2020.05.29. 11:53

Még mindig tartanak a minneapolisi zavargások, miután hétfőn egy brutális rendőri túlkapás miatt meghalt George Floyd, egy 46 éves fekete férfi. Floyd azután halt meg, hogy az őt előállító rendőrök egyike hosszú percekig térdelt a nyakán, Floyd pedig hiába jelezte többször fuldokolva a rendőrnek, hogy nem kap levegőt, az nem szállt le a nyakáról. Az esetet több kamera is rögzítette, a felvételek nyilvánosak.

A CBS Minnesota szerint csütörtökön több ezer tüntető vonult utcára, egy részük pedig

elfoglalta az egyik helyi rendőrőrsöt, az épületben és a bejárat közelében pedig tüzet gyújtott.

 A bent állomásozó rendőröket a biztonság kedvéért evakuálták, az amerikai zászlót is levették. Pénteken kiderült, mindezek a város polgármesterének utasítására történtek. Donald Trump amerikai elnök tweetjében élesen bírálta  a zavargások elleni fellépés hiányát:

Nem ülhetek hátratett kézzel, hogy végignézzem, mi történik ezzel a remek amerikai várossal. A vezetés teljes hiánya látszódik. Vagy összeszedi magát a gyengekezű baloldali polgármester, vagy én küldöm oda a nemzeti őrséget.

Majd azt is írta, hogy a minneapolisi gyújtogató banditák meggyalázzák az áldozat emlékét, és ő ezt nem fogja megengedni. Emellett beszélt a minnesotai kormányzóval, és azt mondta neki, hogy a hadsereg minden pillanatban mellette áll. Figyelmeztetett, hogy „amikor a fosztogatás kezdődik, lövöldözés veszi kezdetét”. A Twitter szerint Trump ezzel a megjegyzésével megsértette az erőszak dicsőítésére vonatkozó szabályaikat, mert azt sugallta, hogy lelövik azokat, akik fosztogatni kezdtek Minneapolisban. A bejegyzést ennek ellenére nem törölték, mert közérdekűnek tartják, írja az MTI.

Minderre a polgármester úgy reagált, Trumpnak fogalma sincs a város erősségéről. „Nagyon erősek vagyunk, és biztos lehet abban, hogy túllendülünk ezen” – írta. 

A helyszínre a minnesotai nemzeti gárda is kivonult 500 emberrel. A demonstrálók csütörtökön további üzlethelyiségeket rongáltak meg, további tüzeket gyújtottak városszerte. 

A szerdai tüntetésen egy ember meghalt, amikor feltehetően egy zálogház tulajdonosa lelőtte. A tüntetésekről és az esetről itt olvashat bővebben.  • Hírek
  • Bankszámla