Koronavírus adatok

2021. nov. 30.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Elza
2 °C
8 °C

Mike Pompeo ismét a Moszkva által kémkedéssel vádolt amerikai szabadon bocsátását követeli

2020.05.30. 22:19

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter jóvoltából ismét aktuálissá vált a 2018 végén Moszkvában őrizetbe vett Paul Whelan volt amerikai tengerészgyalogos ügye, a politikus ugyanis ismét azt követelte az oroszoktól, hogy engedjék szabadon a férfit – írja az MTI.

A külügyminiszter azt írta, hogy elfogadhatatlannak tartja, hogy Whelantól egészen addig megtagadták a szükséges orvosi ellátást, amíg az állapota súlyossá nem vált, és ismét hangsúlyozta, hogy követelik a férfi szabadon bocsátását. A bejegyzés apropója az volt, hogy a volt tengerészgyalogost még csütörtökön kórházba szállították, és sürgős gerincsérv-műtétet hajtottak végre rajta, majd pénteken vissza is szállították a börtönbe.

Az 48 éves amerikai-brit-kanadai-ír állampolgárt, aki egy autóalkatrészeket gyártó michigani cég biztonsági vezetője, két éve december 28-án vették őrizetbe az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) ügynökei egy moszkvai szállodában. Az oroszok azzal vádolják Whelant, hogy egy államtitkokat tartalmazó memóriakártya birtokába jutott. Whelan akkor azt mondta, csapdába csalták, és azóta is tartja, hogy ártatlan, ám azóta is őrizetben van. Az előzetes letartóztatását tavaly év végén hosszabbították meg március 29-éig, de a férfit a határidő lejártával sem engedték szabadon. Ha bűnösnek találják, akár 18 évig tartó börtönbüntetés is kiszabhatnak rá.