Jeromos
10 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Obama békés cselekvésre szólított fel

2020.06.01. 19:26

Békés cselekvésre szólított fel Barack Obama előző amerikai elnök a hétfőn kiadott közleményében – írja az MTI. Az Egyesült Államok első fekete elnöke a rendőri túlkapás miatt meghalt fekete George Floyd esetére, illetve az annak hatására indult békés tüntetésekre és erőszakos zavargásokra reagált. 

Obama, aki az elmúlt hetekben azt ígérte, hogy aktívan részt vesz az elnökválasztási kampányban a demokraták oldalán, a közleményben arra buzdította a tüntetőket, alakítsák "a mi igazolható haragunkat békés, fenntartható és hatékony cselekvéssé". Szerinte az embereknek muszáj még erőteljesebben tudatosítaniuk az igazságtalanságokat, ezt tüntetések révén kell megtenniük, de aztán ezt a tudatosságot nagyobb választási részvételben kell megjeleníteniük, és olyan kormányt kell választaniuk, amely érdemben válaszok a követeléseikre.

A volt elnök elutasította a tüntetéseken tapasztalható erőszakot és fosztogatásokat. Ugyanakkor elismerte, hogy a tüntetések olyan régóta fennálló problémákra válaszolnak, amelyekkel a korábbi választott tisztségviselők sem foglalkoztak. Nem tért ki azonban saját kormányzatának ezzel kapcsolatos tevékenységére. Mint az MTI megjegyzi, az Obama-kormány idején is voltak olyan, feketéket ért rendőri túlkapások miatti tüntetések, amelyek erőszakba torkolltak.

Obama szerint az országszerte zajló tüntetéssorozat "a rendőri gyakorlat és szélesebb értelemben véve az igazságszolgáltatási rendszer reformjának elmaradása miatti őszinte és legitim csalódottságot" jelzi. Konkrétumok említése nélkül igazi változásokat sürgetett az országban szerinte létező "folyamatos és bomlasztó" rasszizmus ellen. Mozgósításra sürgette az embereket, és leszögezte, hogy "meg kell szerveznünk és le kell adnunk voksainkat ahhoz, hogy olyan jelölteket válasszunk meg, akik reformokat hajtanak végre".

Biden is kampányol

Hétfő délelőtt Joe Biden, az Obama-kormányzat volt alelnöke és a demokraták várható elnökjelöltje a Delaware államban lévő Wilmingtonban egy feketék által látogatott templomban találkozott a helyi fekete közösség 15 egyházi és oktatási vezetőjével. Előző nap rövid időre meglátogatta a hétvégi tüntetések egyik helyszínét is Wilmingtonban.

Biden Donald Trump elnököt és a jelenlegi kormányzatot okolta a kialakult helyzetért, az egyenlőtlenségekért és a rasszizmusért. "A gyűlölet csak rejtőzködik, nem tűnik el. És amikor valaki, aki hatalmon van, szítja a gyűlöletet, akkor az a felszínre tör. Egy elnök szavai fontosak. Bátorítja az embereket a vitriol kiengedésére" – mondta, és azt ígérte, hogy ha elnökké választják, akkor szembenéz az intézményes rasszizmussal, és elnöksége első 100 napjában létrehoz egy rendőrséget ellenőrző testületet.