Oroszország tagadja, hogy köze lenne az amerikai zavargások elmérgesedéséhez

2020.06.01. 16:44

Moszkvának nincs köze az amerikai zavargásokhoz

Az Egyesült Államokban zajló zavargások ügye amerikai belügy, amelybe Oroszország semmilyen módon nem szándékozik beavatkozni – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak az MTI szerint.

Peszkov arra a vasárnapi nyilatkozatra reagált, amelyet Susan Rice, az előző amerikai elnök, Barack Obama nemzetbiztonsági tanácsadója adott a CNN-nek. Ebben Rice azt mondta, hogy a Minneapolisban rendőri erőszak áldozatául esett afroamerikai George Floyd halála nyomán kirobbant zavargásokban a saját tapasztalata alapján orosz forgatókönyvet vél felfedezni. A Fehér Ház volt tisztségviselője szerint Oroszország célja, hogy megszégyenítse az Egyesült Államokat, és hogy az amerikaiakat egymás ellen uszítsa. Mint mondta, nem lepődne meg, ha kiderülne, hogy a közösségi médiát felhasználva Moszkva hangolta egymás ellen a békés megmozdulásokat erőszakba fordító szélsőségeseket.

Az oroszok felháborodtak a vádakon

A Kreml szóvivője szerint Rice gyanúsítgatása, amelyet Moszkva nem tekint Washington hivatalos véleményének, "abszolút helytelen, téves". Marija Zaharova, a Kreml szóvivője egy Facebook-bejegyzésében "piszkos információs manipulációnak" nevezete a volt amerikai tisztségviselő megnyilvánulását. Zaharova szerint az amerikai demokraták által kitalált "ostoba elmélet" értelmében mindenért, ami nem tetszik nekik, Oroszországot kell vádolni.

Az ön CNN-interjúja maga a propaganda

– írta Rice-nak címezve szavait az orosz diplomata. Egyben arra biztatta a volt nemzetbiztonsági tanácsadót, hogy álljon az emberek elé, és mondja a szemükbe, hogy a Youtube-on és a Facebookon keresztül az oroszok irányítják őket.

 

A washingtoni orosz nagykövetség jegyzékben tiltakozott az amerikai külügyminisztériumnál amiatt, hogy a minneapolisi rendőrök könnygázt fújtak Mihail Turgijevnek, az orosz RIA Novosztyi tudósítójának és amerikai kollégáinak arcába, holott jól láthatóan viselték a média képviselőinek megkülönböztető jelzéseit. Anatolij Antonov, a diplomáciai misszió vezetője nehezményezte, hogy az incidens miatt az amerikai sajtó nem nyilvánította ki támogatását.

Az orosz külügyminisztérium vasárnap nyilatkozatban ítélte el az amerikai rendfenntartó erők által az újságírókkal szemben gyakorolt túlzott erőszakot. A tárca elítélte a könnygáz és a gumilövedékek média elleni bevetését, és emlékeztette az amerikai hatóságokat arra, hogy Washington nemzetközi kötelezettségvállalásainak megfelelően biztosítaniuk kell a sajtó biztonságos és zavartalan működését.

A hitelesség aláásása

Rice alighanem a 2016-os amerikai elnökválasztásra és az annak során azonosított orosz manipulációs tevékenységre, illetve az ahhoz hasonló akciókra utalt. A mostani, zavargásokba torkollott tüntetések kapcsán semmi ilyesmiről nem került elő eddig bizonyíték. 

Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne próbálnák a saját érdekeik szerint tálalni az eseményeket. Az AP amerikai hírügynökség  arról számolt be a napokban, hogy az amerikaiakkal feszült viszonyt ápoló államokban, például Oroszországban és Kínában, a helyzetet a washingtoni bírálatok hitelességének aláásására próbálják elsősorban felhasználni.

A moszkvai kormány például azt hangoztatta, hogy az Egyesült Államokban rendszerszintű problémák vannak a jogállamisággal. Az iráni tévécsatornák részletesen foglalkoztak az egyesült államokbeli eseményekkel, és folyamatosan sugározzák a zavargásokról készített felvételeket. A külügyminiszter pedig felszólította az amerikai kormányt, hogy vessen véget a lakosság elleni erőszaknak.   • Tippek
  • Biztosítás