A koronavírus miatt a többi beteg marad ellátás nélkül

2020.06.01. 18:09

A koronavírus-járvány miatt kevesebb ellátás jut a más betegségektől szenvedő pácienseknek – olvasható az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn közzétett felméréséből, amelyet májusban végeztek a világ 155 országban.

"Az országoknak újszerű megoldásokat kell találniuk, hogy a COVID-19 elleni küzdelemben fenntarthassák a nem fertőző betegségek esetén is a fontos egészségügyi szolgáltatásokat" – mondta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója Genfben az MTI beszámolója szerint.

A felmérés főbb megállapításai:

  • Az országok 31 százalékában az idült szív- és érrendszeri betegségek esetében az ellátást korlátozták vagy teljesen leállították.
  • Az államok 42 százalékában a rákos, 49 százalékában a cukorbetegek és több mint felében a magas vérnyomástól szenvedő páciensek ellátását nem tudták a korábbi színvonalon biztosítani.
  • A rehabilitációs programokat az országok 63 százalékában mérsékelték, de egyes szűrőprogramok, például a mammográfiás vizsgálatok is érintettek voltak.
  • Különösen jelentős korlátozások az alacsonyabb jövedelemszintű országokban voltak.

A WHO által összeállított dokumentum szerint a legtöbb esetben azért mondták le az időpontokat, mert az orvosi személyzetet a koronavírusos betegek kezelésére elvonták, illetve a betegek a kijárási korlátozások miatt nem mehettek el kezelőorvosukhoz.

Egy időre Magyarországon is leállt az egészségügy nagy része a járvány miatt, a halasztható ellátásokat és beavatkozásokat elhalasztották, és a kórházi ágyak 60 százalékát is felszabadították, de az első hullám tetőzése után az egészségügy is nagyrészt újraindult.

A WHO szerint a nem fertőző betegségekben évente 41 millió ember hal meg világszerte, ez a globális halálesetek 71 százalékát teszi ki.  • Tippek
  • Biztosítás