Boglárka
19 °C
35 °C

Lemondott a bosnyák belügyminiszter a migráció és a korrupció miatt

2020.06.02. 15:18

Beadta lemondását kedden Fahrudin Radoncic, Bosznia-Hercegovina belügyminisztere, mert nem ért egyet azzal, ahogyan az ország az illegális migrációt kezeli, és azzal sem, hogy nem akarják kivizsgálni az egyik országrész miniszterelnökének gyanús lélegeztetőgép-vásárlási ügyleteit - írja az MTI a Nezavisne Novine című szarajevói napilapra hivatkozva. 

Fahrudin Radoncic többször is kérte az államvezetést, hogy segítse a belügyminisztériumot az illegális migráció hatékonyabb kezelésében, segítség azonban nem érkezett. Mint mondta, az ország vezetői, közöttük Bisera Turkovic külügyminiszter sem tűnik úgy, hogy értenék, mekkora biztonsági kockázatot jelentenek az országban tömegesen gyülekező migránsok Bosznia-Hercegovina számára. Az illegális bevándorlók az Európai Unióba szeretnének továbbmenni, de a szigorú határellenőrzések miatt erre nincs lehetőségük. Jelenleg valamivel több mint hétezer migráns torlódott fel a nyugat-balkáni országban.

A távozó belügyminiszter elégedetlenségét fejezte ki egy lélegeztetőgép-beszerzés miatt is. Úgy tűnik ugyanis, hogy jelentős állami pénzek tűntek el akkor, amikor Fadil Novalic, Bosznia-Hercegovina többségében bosnyákok és horvátok lakta országrésze, a Bosznia-hercegovinai Föderáció miniszterelnöke lélegeztetőgépeket szerzett be. Az ügyet senki nem akarja kivizsgálni. Fahrudin Radoncic nem állítja, hogy Novalic bűnös, de szerinte az ügyet nem szabadna a szőnyeg alá söpörni.

Fadil Novalicot és a két másik gyanúsítottat a múlt csütörtökön vette őrizetbe a rendőrség. Az ügyészség hivatali visszaélés, vesztegetés és pénzmosás miatt indított ellenük eljárást, de hivatalosan nem emelt vádat. A két másik gyanúsított: Fikrat Hodzic, a koronavírus-járvány elleni felszerelések beszerzéséért felelős tisztviselő, valamint Fahrudin Solak, egy olyan málnafeldolgozó vállalat vezetője, amely lélegeztetőgépek beszerzésére kapott megbízást a kormánytól.

A Bosznia-hercegovinai Föderáció vezetése a koronavírus-járvány miatt lazított a közbeszerzési eljárások szabályain, hogy pályázat nélkül, a beszállítókkal közvetlenül tárgyalva tudjon egészségügyi felszereléseket vásárolni. A föderáció Solak által vezetett polgári védelmi hivatala végül a Srebrna Malina nevű málnafeldolgozó céggel kötött szerződést 100 kínai lélegeztetőgép beszerzésére 10,5 millió bosnyák márka (mintegy 1,9 milliárd forint) értékben.

A cégnek azonban arra nem volt engedélye, hogy ilyen berendezéseket importáljon. Az importengedélyt csak azután kapta meg, hogy 80 lélegeztetőgép már megérkezett Bosznia-Hercegovinába. Emiatt kezdett vizsgálódni az ügyészség, amely előzetes jelentésében azt tárta fel, hogy a beszerzett gépek a koronavírussal fertőzöttek kezeléséhez szükséges minimális követelményeket sem teljesítik, ezért felhasználásuk intenzív osztályokon nem javasolt.