Lehel
17 °C
27 °C

A német kormány az utazási figyelmeztetések feloldására készül

2020.06.02. 18:58

Visszavonhatja a koronavírus-járvány miatt az Európai Unió (EU) valamennyi országára kiadott utazási figyelmeztetését a német kormány, mondta Heiko Maas külügyminiszter kedden Berlinben.

Az MTI tudósítása szerint a miniszter azt mondta: a tárca előterjesztést készített a szerdai kormányülésre, javasolva, hogy az EU-tagállamokkal és a schengeni övezet EU-n kívüli országaival kapcsolatban vonják vissza az utazástól nyomatékosan eltanácsoló általános figyelmeztetést, és helyettesítsék országokra lebontott utazási tanácsokkal. Az előterjesztés még tárcaközi egyeztetésen van.

Az általános - és a világ összes országára szóló - utazási figyelmeztetés egyelőre június 15-ig érvényes. A kormány már elkezdte a tárgyalást a legtöbb német turistát fogadó európai partnerországokkal és a tranzitországokkal arról, hogy miként lehet közösen ismét lehetővé tenni az utazást, és gondoskodni az utazók, nyaralók védelméről a fertőzésveszély ellen. Ezt a szomszédsági párbeszédet a következő napokban tovább folytatják - mondta Heiko Maas.

Az EU-n és a társult országokon kívüli térségek államaival is egyeztetnek, hogy miként lehet a helyi viszonyokról szóló tanácsokkal helyettesíteni az általános figyelmeztetést. Ez azonban még jó ideig tarthat - mondta a miniszter.

A németek meghatározó szereplői a turisztikai világpiacnak.  Az utazásszervező és utazásközvetítő vállalkozások szövetségéhez (Deutscher Reiseverband -DRV) tartozó cégek szolgáltatásait tavaly 55,2 millió ügyfél vette igénybe. Az utak 73,6 százaléka külföldi, 26,4 százaléka belföldi volt. A szervezett és a nem szervezett utakat együttvéve a német turisták tavaly 82,7 milliárd eurót (29 ezer milliárd forint) költöttek el külföldön.