Krisztina
18 °C
24 °C

Pelosi: Megszüntetjük az etnikai profilalkotást az amerikai rendőrségnél

2020.06.02. 20:48 Módosítva: 2020.06.02. 21:46

Az amerikai képviselőház nagyon rövid időn belül foglalkozni fog a rendőrség etnikai profilalkotási gyakorlatával és minden olyan jogszabállyal, amely George Floyd halála kapcsán felmerült - ígérte a Reuters szerint Nancy Pelosi, a szövetségi képviselőház demokrata párti elnöke.

A politikus az mondta: a törvényhozásnak reagálnia kell a történtekre. Pelosi szerint univerzális probléma az amerikai rendőrségnél a rasszista alapú profilírozás, amit meg kell szüntetni. Az etnikai profilalkotás során a rendőrök egyes etnikai csoportok bűnelkövetési hajlamát általánosítják, és ez alapján alkalmaznak szigorúbb intézkedéseket. Pelosi szerint ennek megszüntetésére rövid időn belül megoldást találnak, hogy a rendőrök valóban az amerikai népet szolgálják.  

Pelosi és más demokrata képviselők bírálták Donald Trumpot amiatt, hogy az elnöknek egy Bibliával pózolós fotózásához könnygázzal oszlatták a tüntetőket és gumilövedéket alkalmaztak ellenük a Fehér Ház közelében lévő Szent János-templomnál. "A nemzetnek nyugodt vezetésre van most szüksége, biztos kézre és nagy szívre, amely tulajdonságok közül egyik sem jellemző Donald Trumpra" - mondta Pelosi.  

Trump hétfőn azt mondta: szükség esetén a katonaságot fogja bevetni a tüntetések megfékezésére. Vannak olyan republikánus képviselők, akik hajlanának is erre. A demokrata párti Elissa Slotkin, aki korábban a védelmi minisztérium tisztségviselője volt, arra figyelmeztetett: nem lenne jó politikai célokra bevetni a hadsereget, ez veszélyt jelentene az intézményekre, a hadseregre és a nemzetre.  

Joe Biden, a demokraták várható elnökjelöltje a philadelphiai városházán mondott beszédében bírálta Trumpot és törvényt sürgetett a rendőri erőszak ellen. "A magamutogatás fontosabbá vált, mint a nemzet, amelyet vezet" - mondta a politikus, aki szerint most "az amerikai nemzet lelkéért folyik a küzdelem".  Joe Biden hangsúlyozta: eljött az idő a szembenézésre "a rendszerszerű rasszizmussal és a mélyen gyökeredző gazdasági egyenlőtlenségekkel".

Leszögezte, hogy ez ügyben az Egyesült Államok nem várhat a novemberi elnökválasztásokig, a kongresszusnak már most cselekednie kell. 

A demokrata párti politikus valódi rendőrségi reformot sürgetett, amely törvényben tiltaná a fojtófogás alkalmazását a rendőröknek.

Megismételte a napokban már említett ígéretét, miszerint létrehozna egy rendőrséget ellenőrző országos bizottságot.  

Biden beszéde közben a Nemzeti Gárda körbevette a philadelphiai városháza épületét, és a belvárosban érzékelhető volt a gárda és a rendőrök erőteljes jelenléte. Philadelphia egyike azon amerikai nagyvárosoknak, ahol a tüntetések erőszakkal és vandalizmussal párosultak.