Bírálta hazája koronavírussal kapcsolatos stratégiáját a svéd járványügyi biztos

2020.06.03. 16:45

Bírálta hazája koronavírus-járvánnyal kapcsolatos stratégiáját szerdán Anders Tegnell, a svéd közegészségügyi hivatal járványügyi szakértője, aki szerint Svédország nem tett meg mindent a járvány elleni harcban - írja az MTI.

Az ország koronavírus elleni védekezésének irányítója a svéd országos rádióban nyilatkozott.  Véleménye szerint védekezhettek volna jobban is, és most, hogy más országok fokozatosan enyhítenek a vírus lassítása érdekében hozott rendelkezéseken, Svédországnak érdemes megfigyelnie, mely rendelkezések bizonyultak hatékonynak a járvány elleni harcban. 


Szerinte ha ismét ilyen helyzettel szembesülnének, Svédország vélhetően szigorúbban járna el, mint korábban, ám kevésbé szigorúan, mint a többi ország, valahol a kettő között.  Az interjúban elismerte azt is, hogy az országban magasabb a koronavírusban meghalt emberek száma a szomszédos országok adataihoz képest.


Míg Európa nagy része, beleértve a skandináv országokat is, bezárta iskoláit, az üzleteket és a vállalkozásokat, leállítva ezzel csaknem az egész társadalmat, Svédország a járvány elleni küzdelemben inkább az állampolgárok felelősségteljes hozzáállására támaszkodott, köztük a társadalmi távolságtartásra és a higiéniás előírások betartatására. Március végén ugyan megtiltották a látogatást az idősotthonokban, de a halálos áldozatok nagy része így is az intézményekben élő idősek közül került ki.

A héten korábban Stefan Löfven svéd miniszterelnök bejelentette, a kormány vizsgálatot kezdeményez a járvány kezeléséről.

Svédországnak különutas politikáját sokan bírálták: míg Európa nagy része egy időre bezárkózott, a skandináv országban a 16 év alatti diákok továbbra is iskolába jártak, és a kávézók, éttermek, üzletek is nyitva tartottak. Mindazonáltal a svéd kormány felszólította az embereket az utazások elhalasztására, és hangsúlyozta a társadalmi távolságtartás fontosságát, továbbá betiltották 50 főnél népesebb rendezvényeket.

A svéd egészségügyi hatóságok keddi összesítése szerint a több mint 10 milliós országban 38 500 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak eddig, a betegségbe pedig már 4468-an haltak bele.  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön