Kinga, Kincső
16 °C
32 °C

Amerikai nagykövet: Az őszinte nyilvános vita és a békés párbeszéd segíthet békét teremteni a társadalomban

2020.06.03. 10:12

"George Floyd értelmetlen halála Minneapolisban átütő erővel emlékeztet minket arra a hosszú küzdelemre, amelyet az Egyesült Államok állampolgárainak egyenlőségéért folytat – nők és férfiak, feketék, fehérek vagy barna bőrűek, gazdagok és szegények egyenlőségéért", írta a Facebook-on közzétett üzenetében David B. Cornstein. Az Egyesült Államok budapesti nagykövetének közleménye szerint:

a létező egyenlőtlenségeket, legalábbis részben, azzal kell elkezdenünk orvosolni, hogy bíróság elé állítjuk az elkövetőket.

A nagykövet szerint a bűnösök felelősségre vonása már megkezdődött Minneapolisban. "Amerikai állampolgárként és régi New York-i lakosként fájdalmas látnom, hogy még mindig létezik igazságtalanság nagyszerű országunkban, és hogy a rasszizmus még mindig társadalmi probléma az Egyesült Államokban. Az is bánt, hogy az USA-ban sokan békés párbeszéd helyett az erőszakhoz folyamodnak", tette hozzá. 

Cornstein azt írta:

Beszéljünk világosan. Minden élet elvesztése tragédia. Legyen az rendőrségi brutalitás áldozata vagy egy rendőrtiszt, aki mások védelmezése közben veszíti életét, vagy egy békés tüntető, akinek azért kell meghalnia, mert mások erőszakot alkalmaznak: mindannyian arra emlékeztetnek minket, hogy a szélsőségesség nem megoldás semmire. A reményt azonban nem adhatjuk, és nem is adjuk fel.

A nagykövet Martin Luther King amerikai baptista tiszteletest, polgárjogi harcost idézte, aki számtalanszor elmondta: „Az erkölcsi világegyetem íve hosszú, ám az igazság felé hajlik.”

Alapvető szabadságjogaink teszik az Egyesült Államokat nyitott nemzetté. Ma még kevésbé próbáljuk elrejteni a társadalmunk előtt tornyosuló kihívásokat a világ elől. Ellenkezőleg, pontosan az őszinte nyilvános vita és a békés párbeszéd az, ami segít nekünk abban, hogy szilárd és tartós békét teremtsünk az amerikai társadalomban, csakúgy, mint biztonságot, esélyegyenlőséget és méltóságot mindenki számára

– hangsúlyozta az Egyesült Államok budapesti nagykövete.