Hermina
15 °C
27 °C

Ferenc pápa: Minden emberi élet szent, és meg kell védenünk

2020.06.03. 12:26

Ferenc pápa elítélte szerdán a rasszizmus minden formáját és az utcai erőszakot is azzal kapcsolatban, hogy egy héttel ezelőtt az egyesült államokbeli Minneapolisban rendőri erőszak áldozata lett egy afroamerikai férfi, George Floyd, valamint hogy ez erőszakos tüntetéseket váltott ki szerte az országban, írja az MTI.

Nem tűrhetjük el a rasszizmus, a kirekesztés semmilyen formáját, nem hunyhatunk szemet felettük, minden emberi élet szent, és meg kell védenünk. De ki kell mondanunk azt is, hogy az utóbbi napok utcai erőszakcselekményei önpusztítók. Erőszakkal semmit nem lehet elérni, viszont sokat lehet veszíteni

- jelentette ki az egyházfő rendszeres heti vatikáni audienciáján. Tragikusnak nevezte a fekete férfi halálát, és közölte, hogy imádkozik Floyd és mindenki más lelki üdvéért, aki a rasszizmus bűne miatt vesztette életét. Mint mondta, nagyon felzaklatja az új amerikai erőszakhullám, és felszólította az ország lakosait, hogy békéljenek meg egymással. "Imádkozzanak nemzeti megbékélésért", kérte.

Ferenc pápa most először szólalt meg Floyd halálával és az általa kiváltott, esetenként erőszakba fulladt demonstrációkkal kapcsolatban. A szerdai meghallgatás teljes angol nyelvű részét ennek a témának szentelte.

  • Az Egyesült Államokban a múlt héten rendőri brutalitás áldozatává vált fegyvertelen fekete George Floyd halála miatt kezdődött tüntetések kezdetben a legtöbb helyszínen békések voltak. 
  • Ez az állapot nem tartott sokáig, hamarosan egyre több államban törtek ki erőszakos zavargások. Az sem tudta már megfékezni a lázongást, hogy a Floydot meggyilkoló rendőrt emberölés gyanújával tartóztatták le
  • Épületeket, autókat gyújtottak fel, üzleteket fosztogattak, a rohamrendőrök és a Nemzeti Gárda sok helyszínen próbálta és próbálja oszlatni a tüntetőket. Trump elnök már a hadsereg bevetésével fenyeget. 
  • Számos városban kijárási tilalmat vezettek be.