George még a drogosokkal, hajléktalanokkal is úgy beszélt, mintha maguk lettek volna az elnök

2020.06.04. 22:35 Módosítva: 2020.06.05. 06:16

Politikusok és közéleti személyiségek is csatlakoztak George Floyd családjához a csütörtökre szervezett megemlékezésen, írja a CNN. A szertartáson megjelent Jesse Jackson tiszteletes, emberjogi aktivista; Minnesota demokrata képviselője Ihlan Omar; Martin Luther King III, emberi jogi aktivista, Martin Luther King fia; valamint Kevin Hart színész is. Közben Egyesült Államok-szerte tartottak megemlékezéseket, valamint tiltakozásokat az intézményesített rasszizmus és rendőri brutalitás ellen. 

Nem akarunk kétféle igazságszolgáltatást Amerikában, egyet a feketéknek, egyet a fehéreknek.

– mondta a család ügyvédje a minneapolisi megemlékezésen. 

A szertartáson részt vett Jacob Frey is, Minneapolis polgármestere,

aki könnyek között, térdelve rótta le a tiszteletét Floyd koporsójánál.

A minnesotai megemlékezésnek a North Central University biztosított helyszínt, az egyetem elnöke, Scott Hagan bejelentette, hogy ösztöndíjat alapítanak Floyd emlékére, amelyre máris összegyűlt 52 ezer dollárnyi adomány. Hagan azt mondta, hogy arra biztat minden más egyetemet, alapítsák meg a saját Floyd-ösztöndíjukat, hogy így támogassák a fiatal feketék oktatását.

A megemlékezésen George testvérei is felszólaltak, köztük Philonise Floyd, aki azt mondta, hogy a testvére mindenkivel úgy tudott beszélni, hogy az fontosnak érezhette magukat.

Drogosok, hajléktalanok, mindegy volt, mert ha George-dzsal beszélt valaki, akkor az úgy érezhette magát, mintha ő lenne az elnök, a testvérem elérte, hogy így érezzék magukat az emberek. Micsoda ereje volt, ember! Jól bánt a szavakkal

– mondta Floyd testvére.

George Floyd másik testvére, Rodney arról beszélt, hogy a bátyjától tanulta meg, hogyan legyen férfi, és szerinte George mindig felszólalt az igazságtalanság ellen a világban.

Terrence Floyd, George harmadik testvére, aki már korábban szót emelt a vandalizmus és a fosztogatás ellen,

a ceremónián ismét arról beszélt, hogy büszke a tiltakozókra, viszont elítéli a rombolást.

Ő nem a minneapolisi, hanem a brooklyni megemlékezésen beszélt, ahol a CNN tudósítója szerint ezrek gyűltek össze.

Mike Pence, az Egyesült Államok alelnöke Twitteren fejezte ki a szimpátiáját, és tragédiának nevezte Floyd halálát. "Ahogyan azt Trump elnök megígérte, igazságot fogunk szolgáltatni" – írta az alelnök.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport