Vencel
13 °C
23 °C

Megszólalt George Floyd barátja, aki végignézte a férfi haláltusáját

Egész életemben emlékezni fogok a félelemre Floyd arcán. Megmaradt bennem a látvány, ahogy egy felnőtt férfi könyörgött, majd meghalt.

Ezt nyilatkozta a New York Timesnak a 42 éves Maurice Lester Hall, aki ott volt az autóban, amikor a rendőrök elfogták George Floydot.

Azt mesélte, a barátja az elejétől fogva próbálta mutatni, hogy nem áll ellen a rendőri intézkedéseknek. Hall még most is hallja barátja könyörgését – mint fogalmazott, soha nem fogja elfelejteni, amit aznap látott.

A tragédia előtt nem sokkal még együtt töltötték a Memorial Day nevű amerikai ünnepet, Maurice Lester Hall a mentorának, barátjának nevezte az interjúban Floydot.

Csütörtökön több megemlékezéssel is tisztelegnek Floyd előtt, a férfi családja és barátai a minneapolisi North Central Universitynél gyűlnek össze, ahol Al Sharpton emberjogi aktivista is beszédet mond majd. 

Philonise Floyd, George Floyd testvére szerint a férfi egy „szelíd óriás” volt, aki senkinek sem ártott, akit nem csak a magassága miatt ismert meg mindenki messziről. A CNN azt írja, Philonise Floyd szerint aki csak ismerte, kedvelte a fivérét.

Ahogy korábban megírtuk, május 25-én egy rendőr zsebre tett kézzel percekig térdelt George Floyd nyakán. A fekete férfi hiába könyörgött azért a rendőrnek, hogy hagyja abba, mert nem kap levegőt, nem sokkal később már halott volt. Az eset után május 27-én zavargásokba fordult tüntetések robbantak ki az Egyesült Államokban.