Gyárfás
18 °C
35 °C

Amerikai hadihajó kelt át a Tajvani-szoroson Tienanmen évfordulóján

2020.06.05. 05:54

Amerikai hadihajó kelt át a Tajvani-szoroson a Tienanmen téri vérengzés 31. évfordulóján - írta az MTI a tajvani védelmi minisztérium pénteki közlése nyomán.

A pekingi vezetés, amely Kína területéhez tartozónak tekinti Tajvant, már régóta rossz szemmel figyeli az önmagát kormányzó szigetnek juttatott amerikai támogatást, fegyvereladásokat és az Egyesült Államok haditengerészetének térségben végzett járőrtevékenységét.

A tárca közlése szerint a "rutin küldetésen" lévő amerikai hadihajó déli irányba haladva kelt át a Kínát Tajvantól elválasztó szoroson.

Az amerikai csendes-óceáni flotta Facebook-oldalán a hajót a Russell nevű Arleigh Burke-osztályú rombolóként azonosította.

Az Egyesült Államok az utóbbi hónapokban fokozta tevékenységét a tajvani-szorosban tovább ingerelve ezzel a kínai vezetést, és növelve a feszültséget Washington és Peking között.

A hatóságok tiltása ellenére ezrek gyűltek össze a Tienanmen téri vérengzés 31. évfordulóján csütörtökön Hongkongban, több városrészben is gyertyagyújtással emlékeztek az elfojtott diáktüntetés halálos áldozataira. A rendőrök paprikaspray-vel oszlatták fel a demonstrálókat. Hongkongban egy éve tüntetéssorozat zajlik, miután az 1997-ben kínai fennhatóság alá visszakerült terület 50 évre garantált autonómiája egyre inkább veszélybe került, ahogy Peking egyre inkább kiterjeszti rá közvetlen befolyását. Május végén a kínai vezetés egy újabb lépést tett efelé, amit Washington is az autonónia felszámolására tett akcióként ítélt el.

Tajvanban is megemlékeztek a Tienanmen téri eseményekről.

1989 tavaszán diákok kezdeményezésére hatalmas tömeg vert tábort a pekingi Tienanmen téren. A megmozdulások csúcspontján több mint egymillió ember gyűlt össze. A kommunista vezetés rendkívüli állapotot hirdetett, és a hadsereget küldte a tiltakozók ellen. A tüntetés szétverése során sokan meghaltak, de az áldozatok pontos száma a mai napig nem ismert, mert a történtekről Kínában szót ejteni sem lehet. A becslések néhány száz és háromezer közé teszik a meggyilkolt emberek számát.