Lenke
14 °C
28 °C

Megint odacsapott a Twitter Trumpnak

2020.06.05. 23:34 Módosítva: 2020.06.06. 00:44

A Twitter pénteken törölte Donald Trump amerikai elnök oldaláról a minneapolisi rendőrök durvaságának áldozataként meghalt George Floyd megemlékezéséről szóló videórészletet – írja az MTI. A közösségi platform a döntést azzal indokolta, hogy a minneapolisi egyetemen felravatalozott Floydra emlékező ünnepség videójának egyes részei szerzői jogi védelem alatt állnak, és a videót a jogtulajdonos kérésére törölték.

Közleményében a médiacég leszögezte: „Szerzői jogi politikánk értelmében a szerzői jog tulajdonosa vagy felhatalmazott képviselője által nálunk bejelentett érvényes szerzői jogi panaszoknak helyet adunk”.

Az ügyvéd, aki a Twitterhez a kifogást benyújtotta, nem kívánta feltárni megbízója, a jogtulajdonos kilétét. A videó, amely egy csaknem négyperces összeállítás a több órán keresztül tartott megemlékezésről, Trump YouTube-csatornáján továbbra is megtekinthető.

Az amerikai elnök és a Twitter között nem ez az első vitás ügy. Néhány nappal korábban a Twitter Trump két bejegyzését is félrevezetőként jelölte meg. A bejegyzésekben Trump arra hívta fel a figyelmet, hogy a levélben történő szavazás kizárt, hogy ne vezessen csaláshoz.

A Twitter megjegyzést fűzött a posztokhoz, miszerint félrevezetők, és a CNN hírtelevízió egyik, a levélszavazásról szóló riportjára mutató linket mellékelt hozzájuk. A közösségi platform ugyanakkor törölte az elnöknek azt a bejegyzését, melyben a tüntetésekre utalva úgy fogalmazott: „Amikor a fosztogatás megkezdődik, a lövöldözés következik”. A Twitter szerint az elnök az erőszak mellett tette le a voksát.

Válaszlépésében Trump rendelettel csökkentette a közösségi médiaszolgáltatók védettségét az oldalaikon közzétett tartalmakért való jogi felelősségre vonástól.