Nem jogsértő az usztasa köszöntés Horvátországban

2020.06.05. 21:41 Módosítva: 2020.06.05. 23:28

Óriási felháborodást okozott Horvátországban, hogy a legfelsőbb szabálysértési bíróság úgy döntött, nem számít jogsértésnek Marko Perkovic Thompson popénekes dalában A hazáért készen állunk (Za dom spremni!) usztasa köszönés, amelyről az alkotmánybíróság korábban többször is kimondta, hogy sérti a Horvát Köztársaság alkotmányának alapelveit – írja helyi lapokra hivatkozva az MTI.

A testület szerdai, jogerős döntése szerint az énekes nem sértette meg a közrendet, amikor koncertjein a Bojna Cavoglave (Cavoglavei zászlóalj) című slágere elején a Za dom spremni! felkiáltást használta. Cavoglave egy kis falu, amelyik a délszláv háborúban hősiesen védekezve mindvégig horvát kézen maradt, Marko Perkovic pedig épp ott született. Perkovic, aki a Thompson gyártmányú gépfegyver után a háború idején vette fel az utónevét, a dal miatt többször is büntetést fizetett. A Bojna Cavoglavét a horvát honvédők nem hivatalos himnuszának is tekintik.

 A liberális pártok szerint a felkiáltást végleg be kellene tiltani. A bíróság döntése szembe megy a józan ésszel és a horvát alkotmánnyal – hangoztatták. Davor Bernardic, a legnagyobb ellenzéki párt, a Szociáldemokrata Párt (SDP) elnöke pénteken botrányosnak nevezte a bíróság döntését.

Képzeljék el, hogy a német bíróság engedélyezi a »Sieg Heil« vagy a »Heil Hitler« használatát

 mondta újságíróknak. Szerinte az Andrej Plenkovic vezette jobboldali kormány relativizálta a fasizmust, amikor az általa alapított, múlttal való szembenézés bizottságban kimondta, hogy a felkiáltás kivételes esetekben használható – vélekedett az SDP elnöke.

Az 1941-ben létrehozott Független Horvát Államban (NDH – az usztasák vezette bábállam) használt köszöntést a Horvát Jogpárt délszláv háborúban létrehozott saját fegyveres ereje, a HOS veterán tagjai elevenítették fel. 1998-ban bejegyzett egyesületük pecsétjében hivatalosan is szerepel a Dom spremni!, és azóta minden következmény nélkül használják.

Zoran Milanovic köztársasági elnök néhány hete otthagyta az 1995. májusi Villám hadművelet évfordulójára szervezett állami megemlékezést, mert az egyik veterán katona fekete pólóján ott volt a HOS címere.

Perkovic dalszövegeiben az erős nemzeti érzés, a Horvátország, Hercegovina és Isten iránti szeretet, valamint a honvédő háború dicsősége dominál. Az énekes fellépéseit korábban már Ausztriában és Szlovéniában is betiltották, de vannak horvát városok is, amelyek szintén nem engedik koncertezni.  • Hírek
  • Csok