Jeromos
9 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Egy hete lángol egy olajkút Szibériában

2020.06.06. 15:33 Módosítva: 2020.06.06. 15:33

Május 30-án kigyulladt az Irkutsk Oil Company (INK) egyik olajkútja a szibériai Irkutszkban, a tüzet sikertelenül próbálták megfékezni napokon át, pénteken már a hadsereget hívták segítségül az oltáshoz – írja a Siberian Times.

A tüzet technikai baki okozta, akkor csaptak fel a lángok, amikor egy tömlő nyomásmentesítéséhez olajat és gázt fecskendeztek a szerkezet csatlakozódobozába. A Yarakta olajmező, amelyen az égő kút található, szerencsére több száz kilométerre fekszik a legközelebbi lakott településektől, és a tűzben a dolgozók közül sem sérült meg senki. 

Amikor már több napja égett a kút, az olajtársaság a hadsereget hívta segítségül, tüzérségi erők indultak a helyszínre pénteken. A terv az, hogy 1-2 napon belül odaérnek, lelövik az olajkút fejszerkezetét (a Guardian beszámolója szerint egy MT-12 Rapira páncéltörő ágyúval), aztán eloltják a tüzet, ha minden jól alakul, június 8-ára talán sikerül is.

Ami ipari ökológiai katasztrófákat illeti, Szibériára rájár a rúd az utóbbi időben, a kút kigyulladása után néhány nappal 20 ezer tonna olajszármazék ömlött az Ambarnaja folyóba. Utóbbi eset miatt Putyin elnök válsághelyzetet rendelt el, természetvédők szerint évtizedekig is eltarthat az élővilág regenerálódása az érintett részen. 

Élni fogok még, amikor mind meghalunk?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!