Tel-Avivban több ezer izraeli tüntetett Ciszjordánia készülő megszállása ellen

2020.06.06. 22:06

Több ezer izraeli tiltakozott szombaton Tel-Avivban az ellen, hogy a zsidó állam bekebelezze Ciszjordánia zsidó telepesek lakta részeit és a Jordán völgyét – írja az MTI.

A tiltakozók a koronavírus-járvány miatt szájmaszkban és kellő távolságot tartva tiltakoztak a tel-avivi Rabin téren. "Nem az annexióra! Nem a megszállásra! Igen a békére és a demokráciára!" - hirdette a tiltakozás jelszavát a fő transzparens.

A palesztinok Ciszjordánia és a Gázai övezet területén szeretnék létrehozni független államukat, melynek Kelet-Jeruzsálem is része lenne. Ezeket a területeket Izrael az 1967-es, úgynevezett hatnapos háborúban foglalta el. Ciszjordánia hivatalosan nem része Izraelnek, a nemzetközi közösség a Jordán folyó nyugati partját megszállt területnek tekinti, ám a területen épített zsidó telepeken több százezer ember él. Egy e heti felmérés szerint az izraeliek mintegy fele támogatja ezeknek a területeknek Izraelhez csatolását.

Az izraeli kormánykoalíciós megállapodás értelmében Benjámin Netanjahu miniszterelnök az Egyesült Államokkal egyeztetve július 1-jén megkezdheti az elcsatolás előkészítését. A nemzetközi közösség nagy része óva intette az izraeli kormányt attól, hogy a zsidó állam bekebelezze ezeket a területeket, felhívva a figyelmet, hogy a terv várhatóan nem békét, hanem erőszakot fog szülni. Netanjahunak ugyanakkor ez volt a központi ígérete a legutóbbi választási kampányban, miután Donald Trump amerikai elnök januárban előterjesztett béketerve megengedte a szóban forgó területek Izraelhez csatolását.    • Hírek
  • Csok