Friderika
7 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Brazília több hónapnyi adatot törölt a koronavírusos állami oldalról

2020.06.07. 09:12

Világszerte 6 896 179 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 399 785, a gyógyultaké pedig 3 087 315 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem vasárnap reggeli összesítése szerint.

A Covid-19 eddig az Egyesült Államokat sújtja a leginkább, ahol 1 920 061 a fertőzöttek száma, 109 143-an haltak meg, és 500 849-en meggyógyultak.

És miközben Brazília felkúszott a lista 2. helyére 672 846 fertőzöttel és 35 930 halálos áldozattal, vasárnap eltávolították a koronavírus-pandémiára vonatkozó több hónapnyi járványügyi adatot a kormányzat honlapjáról, írja az MTI.

Az időrendben, tagállamokra és településekre bontott információkat a brazil egészségügyi tárca törölte, amelynek élére Jair Bolsonaro elnök június 3-án Eduardo Pazuello tábornokot nevezte ki ügyvezető egészségügyi miniszternek.

Az összesített adatok nem tükrözik az ország jelenlegi helyzetét

- írta Twitter-üzenetében Bolsonaro az egészségügyi minisztérium egyik dokumentumára hivatkozva. Közölte, hogy intézkedéseket hoztak az esetek bejelentésének javítására és a diagnózisok megerősítésére.

Ugyanakkor sem Bolsonaro, sem az egészségügyi tárca nem indokolta meg az adatok törlését a covid.saude.gov.br honlapról.

A honlapot szombaton indították újra egy új felülettel, amely csak az utóbbi 24 órában történt halálozásokra, új fertőzöttekre és a gyógyultakra vonatkozó információkat tartalmazza, az összesítések viszont nem érhetőek el többé.

Miközben az elmúlt hetekben Latin-Amerikában berobbant a járvány, a brazil államfő továbbra is elbagatellizálja a helyzet súlyosságát, és ellentmondásos intézkedéseket tesz, erről ebben a cikkünkben olvashat bővebben.